måndag 1 augusti 2011

Ny månad som lovar en hel del spännande rymdsondsnyheter

Juli månad har övergått i augusti. Det är en månad som förväntas innebära en hel del spännande på rymdsondsfronten. En preliminär kalender för augusti ser ut enligt följande:

  • 5 augusti är första tänkbara datum för uppskjutningen av rymdsonden JUNO. Det är enligt min mening en av de mest spännande rymdsondsprojekten inom de närmaste åren. Sonden sänds mot Jupiter och ska forska vidare om Jupitersystemet och därmed fortsätta det som rymdsonden Galileo påbörjade för drygt 15 år sedan. Ett mer utförligt inlägg om Juno kommer under veckan.
  • Rymdsonden DAWN kommer sannolikt att visa upp mängder med nya bilder av asteroiden Vesta. Det innebär att vi för första gången i detalj kan studera en stor asteroid.
  • Rymdsonden MESSENGER visar förhoppningsvis en rad intressanta bilder av Merkurius. De senaste dagarna har mindre justeringar gjorts i sondens omloppsbana runt planeten. Den kretsar nu ett varv runt Merkurius på ca 12 timmar.
  • Rymdsonden LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) kommer sannolikt att fortsätta komma med nya fakta om månen i och med att den studerar månytan betydligt mer detaljerat än vad som tidigare varit möjligt.
  • Ett flertal rymdsonder studerar Mars. Jag tror vi kommer att få se en hel del spännande nyheter om Mars under hösten.
  • Sedan har vi ju förstås rymdsonderna CASSINI, VOYAGER, NEW HORIZONS, DEEP IMPACT m.fl som löpande kommer med nyheter. För att inte tala om solsonderna.
Jag kommer att rapportera om nyheter från dessa rymdsonder, men också titta lite närmare på de japanska rymdsonderna och också följa den kinesiska rymdsonden CHANG'E 2:s vidare öden. Även ESA:s projekt behöver lite mer uppmärksamhet.

Ännu en spännande rymdsondsmånad alltså!

Bilden av en aktiv sol

Rymdsonden STEREO har tagit en bild av en mycket aktiv sol. På bilden nedan syns en kraftig massutkastning från solens korona (Solskivan, som representeras av den vita cirkeln, är täckt i bilden för att utkastningen ska synas tydligare). Vackert skådespel!


(Bildkälla: NASA)