torsdag 30 januari 2014

Plato kan upptäckta tusentals exoplaneter!

Den europeiska rymdmyndigheten ESA är i slutfasen i processen att välja nästa rymdsondsprojekt i den s.k mellanklassen. Det handlar om projekt med en budget på uppemot 5,5 miljarder kronor. Just nu ser det ut att bli en exoplanetjägare, Plato, som kommer att väljas på ett möte i februari i Paris. Det är åtminstone vad en expertpanel med forskare har föreslagit. BBC News skriver om det hela på sin websida.


Skiss på hur Plato kan tänkas se ut

Rymdobservatoriet Plato kommer, enligt de skisser som framtagits, att bestå av 34 seriekopplade små teleskop. Dessa teleskop ska studera stora delar av himlavalvet och med hjälp av transitmetoden försöka identifiera tänkbara exoplaneter. Transitmetoden innebär att man observerar när en planet passerar över solskivan på en stjärna. Då uppstår en mycket liten, men mätbar, förmörkelse eller ljusdipp. Om denna ljusdipp uppstår med jämna mellanrum talar det för att det kan röra sig om en planet.

Plato kommer, om projektet blir verklighet, att skjutas upp tidigast år 2024. Den kommer att ha som uppdrag att söka efter stenplaneter i den beboeliga zonen kring solliknande stjärnor. Förhoppningen är att den t o m ska kunna hitta exomånar och eventuella ringar kring planeter (typ Satusnusringarna). Plato ska dessutom göra avancerade mätningar av de solsystem den upptäcker för att ge indikationer på om det finns förutsättningar för liv. Intressant minst sagt. Beslut kommer som sagt i februari.

En månsond fotograferar en annan

Rymdsonder far fram med hastigheter på flera tusen kilometer i timmen. Trots det lyckas de ta skarpa bilder på de himlakroppar som de kretsar kring. Bra kamerautrustning i kombination med långt avstånd till fotoobjektet gör att det går att få skärpa på bilderna. "Fotomotivet" är hyfsat stilla vid fotograferingen helt enkelt. Därför är det lite spektakulärt att månsonden LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) lyckats fånga en annan månsond, LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) på bild, om än bara som ett lite suddigt streck.


(Bildkälla: NASA)

De två rymdsonderna var endast 9 kilometer från varandra. Att ta ett sådant kort kräver precision. Med en hastighet på uppemot 6.000 kilometer i timmen gäller det att vara snabb på avtryckaren! Faktum är att LADEE befann sig i LRO:s kamerafokus i endast 1,35 millisekunder! I en lite suddig närbild ser LADEE ut så här:


(Bildkälla: NASA)

Rymdsonder in action just nu

Olaf Frohn kommer här med sin månatliga statusuppdatering vad gäller just nu aktiva rymdsonder. Det är inga större sensationer sedan förra rapporten. Läs mer om de olika rymdsonderna på Olafs websida Armchair Astronautics. Klicka på bilden för att förstora den.


(Bildkälla: Olaf Frohn/Armchair Astronautics)