tisdag 20 augusti 2013

Ny websida - "Jakten på liv i universum"

Upptäckte, via Cassiopeiabloggen, en ny spännande websida idag: "Jakten på liv i universum". Det är Peter Linde som skapat websidan som ett komplement till sin bok med samma namn. Här finns en massa matnyttig information. Websidan finns nu med i länklistan här i bloggen. En recension av boken kommer så småningom.



I avvaktan på bergsbestigningen tar Opportunity bilder på Marsmånarna

De två Marsfordonen Opportunity och Curiosity tycks ha en inbördes tävlan. Dels är båda fordonen på väg för att bestiga berg, dels tar de bilder på de två Marsmånarna Phobos och Deimos (se Curiositys bilder HÄR). När det gäller bergsbestigning är Opportunity steget före och står nu redo att bege sig upp för bergssluttningen vid Solander Point. Curiosity har en lite längre bit att köra innan den når berget Aeolis Mons (eller Mount Sharp som den också kallas).

Bilden nedan (i råformat) visar hur det ser ut i fordonets närhet just nu. Det är en massa stenbumlingar i bergssluttningen, så Opportunity, som ju är ett ganska litet fordon, behöver nog slingra sig mellan alla dessa stenar på sin väg mot toppen.


(Bildkälla: NASA)


Opportunity passade också på att rikta kameran lite högre och fånga de två små Marsmånarna Phobos och Deimos på bild. Snäppet bättre än Curiositys bilder minsann!


(Bildkälla: NASA)

Kokheta exoplaneter

Det finns sannerligen en del märkliga exoplaneter! Nyligen upptäckte Keplerteleskopet en planet, Kepler 78b, som kretsar ett varv runt sin stjärna på endast 8,5 timmar. Ett år på planeten är alltså som en ordinär arbetsdag för oss jordbor. Den har ett avstånd till stjärnan på lite drygt 1 miljon kilometer, vilket innebär att den är fyrtio gånger närmare stjärnan än vad Merkurius är från solen!


Illustration av en het superjord (Bildkälla: ESO)

Det handlar med andra ord om en kokhet planet, med en yttemperatur på uppemot 3.000 grader Celcius! Planetytan består av flytande bergarter och liknar lavan från ett vulkanutbrott här på jorden. 

Kepler 78b är en s.k superjord, dvs lite större än jorden. Forskarna har kunnat spåra ljus från planeten. Det är antingen strålning från den kokande planetytan eller reflekterat ljus från stjärnan. Forskarna hoppas kunna analysera planetens atmosfär.