onsdag 6 mars 2013

1.000 blogginlägg!

Jag har nu författat 1.000 blogginlägg sedan starten i juni 2011! Förhoppningsvis har bloggen bidragit till att ge information om allt det spännande som händer i rymdsondernas värld. Antalet besök på bloggen har successivt ökat vilket är kul och förstås stimulerar till att fortsätta skriva. Lite kul att det 1.000:e inlägget handlar om Jupitermånen Europa. Mitt skrivintresse vad gäller astronomi startade nämligen med att jag deltog i Wikipedias skrivartävling i Astronomi. Där skrev jag om rymdsonden Galileo som just utforskade Jupiter och dess månar.

Under det senaste året har jag också i bloggen börjat skriva om exoplaneter. Det är det kanske hetaste området inom astronomin just nu. Jag har därför en tanke att under våren utveckla en websida som handlar om exoplaneter och astrobiologi. Om bara inspirationen infinner sig så är målsättningen att utveckla websidan så att den har aktuell information om upptäckta exoplaneter, de senaste forskningsrönen om exoplaneter samt grundläggande information om vad som krävs för att liv ska uppstå och bestå på en planet.




Vatten på Jupitermånen Europa kan nå upp till ytan

Ända sedan Voyager- och Galileosonderna visade att Jupiters måne Europa har en omfattande ocean under istäcket har denna måne intresserat astrobiologerna. Finns det flytande vatten finns det goda förutsättningar för liv. Forskare har med hjälp av Keckteleskopet på Hawaii studerat Europa och funnit att oceanen på sina ställen tycks nå upp till ytan och därmed komma i kontakt med ytmateria m.m. Om forskarna har rätt så  innebär det att det sker ett utbyte av ämnen mellan oceanen och ytan. Oceanen kan därmed tillföras energi som kan upprätthålla enklare livsformer. Det gör Europa än mer intressant ur ett astrobiologiskt perspektiv.

Det är kanske läge att skicka en månlandare till denna spännande måne. Kanske är Europa mer intressant att studera än Mars vad gäller spår av liv? Läs mer om forskningsstudien på Astrobiology Magazines websida.


Illustration av Europas ocean (Bildkälla: NASA)

Herschelteleskopet sjunger på sista versen

ESA:s framgångsrika rymdteleskop Herschel har bara dagar kvar enligt ESA. Orsaken till att teleskopet nu har observerat färdigt är att det flytande helium som behövs för att kyla ner viktiga instrument i teleskopet nu är slut. Teleskopets spektrometrar måste nämligen kylas ner till nästan absoluta nollpunkten för att fungera perfekt. Utan kylning blir precisionen alltför dålig. När Herschel sändes upp i maj 2009 fanns över 2.300 liter flytande helium i tanken. Efter mer än 3,5 år har nu heliumet förbrukats.

Herschelteleskopet har gjort en mängd intressanta upptäckter bl a vad gäller exoplaneter. Läs mer om några av dessa upptäckter HÄR.


Illustration av Herschelteleskopet (Bildkälla: NASA)