torsdag 1 december 2011

Rymdteleskopet KEPLER har funnit en planet av jordens storlek

NASA rapporterar att rymdteleskopet Kepler funnit ännu en planet, Kepler 21b. Denna exoplanet är något större än jorden vad gäller diameter (1,6 gånger jordens) och har en massa som är mindre än 10 gånger jordens. Planeten kretsar mycket nära sin stjärna, på ett avstånd av endast 6 miljoner kilometer, och gör ett varv på endast 2,8 dygn. Som jämförelse kan sägas att jorden befinner sig 150 miljoner kilometer från solen. Planeten kretsar runt en ljusstark stjärna vilket gjorde det svårt att med säkerhet bekräfta om det verkligen rörde sig om en exoplanet. Keplerteamet tog därför hjälp av några jordbaserade teleskop för att bekräfta fyndet.

Planetens närhet till sin stjärna gör den till en mycket het plats. Forskarna har beräknat yttemperaturen till hela 1.900 grader C! Stjärnan som denna planet kretsar runt är något större än solen.


Området som Kepler söker exoplaneter i. Ringen markerar var Kepler 21b finns  (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://kepler.nasa.gov/news/nasakeplernews/index.cfm?FuseAction=ShowNews&NewsID=163

Möte i Paris nästa vecka mellan NASA, ESA och Roscosmos angående ExoMars

SpaceflightNow rapporterar om att NASA, den europeiska rymdmyndigheten ESA och den ryska rymdmyndigheten Roscosmos ska träffas nästa vecka i Paris för att diskutera kommande Marsexpeditioner. Det lär väl i huvudsak handla om ExoMars-projektet och hur det kan räddas i dessa ekonomiska kristider. Ett utökat samarbete istället för att USA/Europa resp Ryssland kör parallella projekt kan vara en lösning. Rysslands intresse att delta i ExoMars kan ha ökat i och med problemen med rymdsonden PHOBOS GRUNT.

ExoMars-projektet som handlar om att skicka två rymdsonder till Mars, 2016 resp 2018, kan kanske därmed räddas. Det verkar som rymdmyndigheterna är öppna för viss omplanering av respektive uppdrag vad gäller vilka fordon och vilka instrument som ska sändas upp med sonderna.

Läs mer på: http://spaceflightnow.com/news/n1111/30marsprogram/

Lite bloggstatistik efter ett knappt halvårs bloggande

Lite då och då blir man nyfiken på om det verkligen är någon som läser en sådan här blogg. Tänk om ingen läser ens alster som ibland tillkommit efter en hel del arbete! Det vore ju inget vidare.

Det finns lite bloggstatistik att tillgå, men jag vet inte om jag blir så värst klok på den. Om jag fattar det hela rätt så har jag sedan starten i mitten av juni haft ganska prick 10.000 sidvyer/sidvisningar. Jag begriper inte riktigt hur det hela räknas ut, men det låter inte så illa! Det verkar finnas en hel del intresse vad gäller rymdsonder och det får man tacka för.

Det verkar inte vara någon artikel som sticker ut i lässtatistiken, utan det är ganska jämnt fördelat. Den lustigaste delen av bloggstatistiken är läsarnas ursprung, dvs vilka länder dom kommer ifrån. Att den stora majoriteten läsare kommer från Sverige är ju inte så förvånande, men att det är ett par hundra sidvyer/sidvisningar från Brasilien och ett hundra från Zambia, är väl lite mer anmärkningsvärt! Är det månne googlare som gått rejält vilse?! Eller har dom upptäckt att den här svenskspråkiga bloggen ofta länkar till engelskspråkiga websidor?

Statistik är ju alltid kul, men som man fick lära sig på statistikkursen en gång i tiden; man ska ta statistik med en nypa salt. Mark Twain uttryckte det lite mer elegant för mer än 100 år sedan: "Det finns tre slags lögner; lögn, förbannad lögn och statistik".

Ett stort tack förresten till Robert på Populär Astronomi, till Anders på bloggen Tyngdlöst och till Ulf på Cassiopeiabloggen som lite då och då länkar till min blogg!