onsdag 10 oktober 2012

Spiral i rymden överraskar astronomer

Det europeiska sydobservatoriet (ESO) har med teleskopet ALMA upptäckt en mycket märklig spiralform runt en döende stjärna. Det är första gången man upptäcker en sådan struktur med ett tydligt sfäriskt skal omkring en röd jättestjärna (med namnet R Sculptoris). Spiralstrukturen skapades troligen av en annan stjärna som kretsar kring den röda jätten. I gruppen som gjort upptäckten finns flera svenska astronomer. Kul!

En stor mängd materia, som så småningom kan bilda nya stjärnor och planeter, har blåsts ut från stjärnan. Det man kan fundera på är vad som händer med eventuella planeter i ett planetsystem när en stjärna blir röd jätte och skickar ut em massa materia i rymden. Även planeter på ett till synes tryggt avstånd från den expanderande röda jätten torde påverkas på ett eller annat sätt av materian.

Läs mer om upptäckten på ESO:s websida HÄR.

(Bildkälla: ESO)

SpaceX Dragon har dockat med rymdstationen

SpaceX Dragonkapsel som sköts upp i rymden tidigt måndag morgon svensk tid dockade med den Internationella Rymdstationen (ISS) klockan 13.56 svensk tid idag. ISS-astronauten Sunita Williams drog in Dragonkapseln med ISS robotarm, Canadarm2. Denne Sunita, Suni kallad, är en av de riktigt stora veteranerna bland ISS-astronauterna. Hon var med redan på samma uppdrag som Christer Fuglesang (hans första uppdrag) i december 2006. Redan då var hennes specialuppgift att sköta robotarmen. Så här långt verkar allt ha gått bra med detta SpaceX-uppdrag.

Dockningen (Bildkälla: SpaceX)

Rymdteleskopet Herschel har funnit enorm vattenreservoar i rymden

ESA:s rymdteleskop Herschel har funnit så mycket vattenånga att det skulle fylla jordens oceaner 2.000 gånger. Fyndet har gjorts i ett stort gas- och dammoln som så småningom kan bilda en solliknande stjärna och kanske planeter. Det är första gången man finner vattenånga i ett moln som just är på väg att kollapsa och bilda ett solsystem. Fyndet visar att vatten kan finnas i stora mängder i gasform och redan från start ge planeter en av de viktigaste förutsättningarna för liv.  Läs mer om fyndet på ESA:s websida HÄR.

Gasmoln med stora mängder vattenånga (Bildkälla: ESA)