lördag 9 februari 2013

Nytt tjusigt självporträtt av Curiosity

Curiosity inte bara borrar i sten på Mars utan tar en och annan bild på sig själv. Vitsen med det kan väl kanske ifrågasättas, men fina bilder blir det. På bilden nedan ser det ut som Mars är en mycket liten himlakropp!


(Bildkälla: NASA)

Apropå borrande så har Curiosity gjort ytterligare lite tester och bland annat borrat detta eleganta hål. Hålet är ca 2 centimeter djupt. Synd att det inte finns en filmkamera som kunde filmat förloppet.


(Bildkälla: NASA)


En bild från Venus yta

Det är väldigt sällan det kommer rapporter från vår grannplanet Venus. Det beror helt enkelt på att denna planet inte utforskas så värst mycket numera. För tillfället är det bara ESA:s rymdsond Venus Express som studerar planeten. Ganska många ryska och amerikanska rymdsonder har sedan 1960-talet skickats till Venus, men intresset tog slut redan på 1990-talet (bortsett då från sonden Venus Express). Avsaknaden av ordentlig utforskning av Venus är ju lite beklämmande. Jag har klagat på detta tidigare (se artikel från 2011 HÄR). Kul då att se att Emily Lakdawalla på Planetary Society Blog skrivit en artikel om Venus. Inspirerad av hennes studier letade jag fram bilden nedan på Mapaplanet.org.

Bilden är tagen av NASA:s rymdsond Magellan 1994 och visar några hundra kilometer av Venusytan tvärsöver. Det ljusa partiet i bilden är en mängd små stenar som skapar en mosaikformad yta som kallas tessera. Det mörka i bilden är lavaslätter.


(Bildkälla: NASA)

ESA rapporterar ganska sällan från Venus Express utforskning. En och annan rapport har det dock kommit. Läs om detta och diverse annat kring Venusutforskning HÄR.

Magnifik bild på Saturnus gigantiska storm!

Rymdsonden Cassini kommer sannolikt att gå till historien som solsystemets hittills bästa planetfotograf. Sonden har tagit mängder med fina bilder och nu kommer ytterligare en i raden. Den visar den gigantiska stormen som härjar vid Saturnus nordpol med en skymt av Saturnusringarna i bakgrunden. Den sexkantiga molnformationen är verkligen magnifik.


(Bildkälla: NASA)

Solen kan ha haft ett stort utbrott på 700-talet

Robert Cumming skriver på Populär Astronomis websida om ett stort solutbrott för drygt 1200 år sedan. År 774-775 utsattes jorden för en rejäl dos kosmisk strålning. Man har funnit spår av denna händelse i årsringar hos gamla japanska cederträd. Halten av kol-14 är betydligt högre än normalt i dessa årsringar. Som framgår av artikeln finns det flera olika teorier kring orsaken till strålningen. Det verkar inte vara omöjligt att vår egen sol kan vara boven bakom dramat.

Filmen nedan visar en av solens senaste koronamassutkastningar. Ett utbrott som är tio gånger kraftigare och riktad mot jorden skulle kunna åstadkomma en hel del skada. Det är rymdsonden SDO som fångat utbrottet på en rad bilder.

(Bildkälla: NASA)