lördag 8 februari 2014

Keplerteleskopet verkar fungera igen tack vare skickliga tekniker

New Scientist meddelar på sin websida att Keplerteleskopet återigen har upptäckt en exoplanet. Det är den första upptäckten efter det att Keplerteleskopet fick tekniska problem ifjol. Forskarna trodde då att det var kört för detta rymdteleskop. Jag har här i bloggen skrivit några domedagsartikar om det hela. Med trasiga reaktionshjul såg det ut som om teleskopets stabilitet försämrats så mycket att vidare utforskning omöjliggjordes. Det är därför glädjande att meddela att NASA-teknikerna fixat teleskopet. På något sätt får man teleskopet att bli stabilt med hjälp av solens strålning. Fråga mig inte hur det går till. Än en gång har NASA-teknikerna lyckats fixa till synes omöjliga problem.


Illustration av Keplerteleskopet (Bildkälla: NASA)

Den planet Keplerteleskopet observerat, WASP-28b, har varit känd sedan tidigare. Det är en Jupiterstor gasplanet som kretsar väldigt nära sin stjärna och gör ett varv på bara lite drygt 3 dagar. Det lär bli den typen av fynd som Keplerteleskopet kommer att kunna göra framöver. Några jordkopior kommer vi inte att få se. Om inte teknikerna gör nya magiska tricks förstås. Man ska aldrig säga aldrig med andra ord.

Rymdsonden Messenger har tagit 200.000 bilder!

I dagarna passerades ännu en milstolpe i ett av de senaste årens mest framgångsrika rymdsondsprojekt. Jag talar om rymdsonden Messenger och dess utforskning av planeten Merkurius. NASA rapporterar att sonden tagit 200.000 bilder på solsystemets innersta planet. Fantastiskt! Denna rymdsond som sändes upp i augusti 2004 har överträffat alla förväntningar. Efter en lång färd nådde sonden Merkurius i mars 2011. Sedan dess har Messenger gjort närmare 3.000 varv runt Merkurius och fotograferat varenda kulle och varenda krater. Det här projektet är ett utmärkt exempel på hur en rymdsond kan öka vår kunskap om solsystemets himlakroppar. Före Messenger hade vi en ganska vag bild av Merkurius. Nu känns det som vi kan Merkurius riktigt bra. I och med det har vi idag en hyfsat god bild av solsystemets sex innersta planeter. Återstår att utforska de två yttersta planeterna, Uranus och Neptunus.


Några sammanfogade bilder (Bildkälla: NASA)

Se mer bilder från Merkurius genom att klicka HÄR.

Curiosity har tagit en bild på jorden och månen

Marsfordonet Curiosity studerar inte bara Mars utan riktar emellanåt sina kameror mot andra mål. I bilden nedan har en av kamerorna fångat jorden och månen på Mars natthimmel. Man kan ju tänka sig att det är relativt ljusstarka "stjärnor" på Marshimlen.


(Bildkälla: NASA)