lördag 28 juli 2012

Missa inte Astronomins dag den 13 oktober!

Ulf R. Johansson, redaktör på Cassiopeiabloggen påminner om Astronomins dag den 13 oktober och skriver lite om planerade aktiviteter denna dag. Se också Populär Astronomis info om det hela.

Europeisk månlandning planeras 2018

UniverseToday rapporterar att ESA:s planer vad gäller månlandning 2018 lever. Projektet presenterades redan i september 2010, men nu tycks det faktiskt kunna bli av. Lunar Lander är en obemannad sond som ska landa nära månens sydpol, ett relativt outforskat område på månen. Området är bergigt och fyllt med kratrar. Eftersom det är lagom solbelyst och dessutom har kratrar med vattenis kan det tänkas vara ett lämpligt område för framtida bemannade månfärder och eventuella månbaser. Tanken är att månlandaren ska analysera månmateria med hjälp av en robotarm och diverse instrument.


Lunar Lander (Bildkälla: ESA)

ESA har tagit fram en video som visar uppskjutningen och landningen. Tanken är att månlandaren ska scanna månytan i detalj vid landningen för att hitta bästa möjliga landningsplats.

(Källa: ESA)

Även rymdsonden Mars Express ska hjälpa till vid landsättningen av Curiosity

Som jag rapporterade i onsdags ska rymdsonden Mars Odyssey hjälpa till när rymdsonden MSL hissar ner Curiosity till Marsytan. Nu meddelar den europeiska rymdmyndigheten ESA att även deras rymdsond Mars Express ska assistera vid den komplicerade landsättningen. Mars Express är perfekt placerad för att observera MSL och sända information till NASA:s kontrollcenter. Curiosity ska dimpa ner på Mars yta lite före halv åtta svensk tid den 6 augusti, dvs om endast 9 dagar. En bekräftelse av hur landningen gått kommer kl 07.31 denna måndagmorgon.

Robert Cumming på Populär Astronomi skriver på websidan om MSL-projektet, se här.

Landningen sker i Galekratern, ett ganska spektakulärt område på Mars.


Gale-kratern, med landningsplatsen markerad (den lilla ovalen) (Bildkälla: ESA)