tisdag 24 september 2013

Indisk rymdsond till Mars i oktober

Arbetet fortskrider med förberedelserna för uppskjutningen av en indisk rymdsond mot Mars. Emily Lakdawalla skriver på Planetary Society blogs websida om senaste nytt i projektet. Mars Orbiter Mission (eller Mangalyaan), som projektet kallas, ska sändas iväg den 28 oktober enligt indiska källor. Den ska gå in i omloppsbana runt Mars i september 2014. Den indiska rymdmyndigheten ISRO har släppt lite bilder från förberedelsearbetet (se fler bilder på Planetary Society blog).


(Bildkälla: ISRO)


Rymdsonden, som ska kretsa kring Mars, ska bl a analysera Marsatmosfären. Ett av de fem instrumenten på sonden ska söka efter metan. Tråkigt nog fann Marsfordonet Curiosity häromdagen inga spår efter metan i de prover fordonet tagit (läs mer HÄR). Risken är att Mars Orbiter Mission får samma resultat. Det hade ju annars varit lite intressant om den indiska sonden faktiskt upptäckte metan i Marsatmosfären! Projektets huvudmål tycks vara att överhuvudtaget få sonden i omloppsbana runt Mars. Med relativt enkla instrument såsom kamera, spektrometer, fotometer m.m ska planeten studeras. Det vore onekligen kul om Indien lyckas med projektet. Det skulle innebära att ISRO blir den fjärde rymdmyndigheten att få en rymdsond i omloppsbana kring Mars. De tre övriga är ryska Roscosmos, NASA samt ESA.

En bild av vulkanlandskapet på Merkurius

Rymdsonden MESSENGER har tagit en bild av vulkanlandskapet på Merkurius. När vi tänker på vulkaner tänker vi på spetsiga berg som spyr ut lava, eld och rök. På Merkurius är vulkanerna mindre framträdande och består oftast av relativt platta områden som karakteriseras av lite ljusare färg än omgivningen. De ser nästan ut som kratrar, men är mer ojämnt formade. Bilden nedan visar både relativt nya och mycket gamla vulkaner.


(Bildkälla: NASA)

Star Wars-världen Tatooine kan finnas i verkligheten

Tatooine är som bekant Luke Skywalkers hemplanet i Star Wars-filmerna. Planeten är lite udda eftersom den har två solar, men det tycks inte bekomma planetens invånare nämnvärt. Planeter med två solar finns faktiskt. För lite drygt två år sedan upptäckte Keplerteleskopet den första exoplaneten, Kepler 16b, som kretsar kring två stjärnor. Sedan dess har ytterligare några sådana planeter upptäckts. Nu presenterar en grupp forskare en studie som visar att planeter i dubbelstjärnesystem kan vara synnerligen beboeliga. NASA skriver om studien på sin websida.


En vacker dubbel solnedgång (Bildkälla: NASA)


Det som möjliggör goda livsbetingelser på en sådan planet är enligt forskarna att de två stjärnorna kan kontrollera varandras rotation om de är inom rätt avstånd från varandra. Det gör att skadlig strålning, som riskerar att sterilisera en planet reduceras. Röda dvärgstjärnor, som det finns rikligt av i vår galax, kan ha jordliknande planeter som kretsar kring dem. Problemet är dock att dessa stjärnor tenderar att rotera mycket snabbare än solliknande stjärnor. Magnetfältet blir större och solvinden kraftigare. Stjärnorna utsätter därmed eventuella planeter för massv strålning. Strålningen kan blåsa bort atmosfären och bidra till att vatten på planetytan förångas. Planeten blir en torr öken. Om då en annan stjärna, genom kraftig tidvatteneffekt, kan bidra med att bromsa upp den här rotationen blir det genast betydligt bättre förutsättningar för liv. Forskarna menar att även större stjärnor i dubbelstjärnesystem skulle kunna påverkas så att förutsättningarna för liv blir bättre. Det viktiga är att det är lagom avstånd mellan två stjärnor så att rotationshastigheten påverkas. Kanske skulle Venus ha varit mer beboelig om vårt solsystem hade varit ett dubbelstjärnesystem? Så Star Wars Tatooine kanske finns på riktigt, vilket väl förmodligen inte är någon nyhet för alla inbitna Star Wars-fans.

Lite rörigt kring Internationella rymdstationen

Det är lite smårörigt kring den Internationella rymdstationen (ISS) just nu. Orbital Sciences Cygnuskapsel skulle ju dockat med ISS i söndags, men dataproblem gjorde att dockningsförsöket ställdes in. Problemen tycks ha lösts och dockningen skulle ha genomförts idag, men har åter blivit uppskjuten. Orsaken är att en ny besättning transporteras till ISS imorgon med hjälp av en Sojuz-raket från Baikonur i Kazakstan. De två astronauterna/kosmonauterna är från USA respektive Ryssland. Tydligen ville både amerikanska och ryska rymdmyndigheter att denna besättning skulle installera sig på ISS innan Cygnuskapseln dockar. NASA och Orbital Sciences meddelar nu att dockning sker tidigast den 28 september. Mer exakt tidpunkt meddelas senare.


Sojuzraketen redo för uppskjutning (Bildkälla: NASA)