måndag 14 november 2011

Exoplaneters atmosfärer analyseras

UniverseToday rapporterar att exoplaneten WASP 14b, upptäckt 2008, har observerats av rymdteleskopet SPITZER. Teleskopet kunde i infrarött fånga upp strålning som planeten utsänder. Denna mycket massiva planet (7,7 gånger Jupiters massa, men en radie som endast är 1,3 gånger Jupiters) har en atmosfär som inte tycks överensstämma med den gängse bilden av heta Jupiterliknande exoplaneters atmosfärer. Man har trott att alla stora exoplaneter har stora temperaturskillnader i olika atmosfärlager, men det tycks inte vara fallet för WASP 14b.

WASP 14b kretsar mycket nära sin stjärna (bara ca 5 miljoner kilometer ifrån) och har en omloppstid på endast 2,24 dagar. Stjärnan är ganska lik vår sol i storlek och befinner sig 522 ljusår bort från oss. Man kan ju tänka sig att stjärnan och planeten påverkar varandra i mycket hög grad.


Wasp 14b:s storlek  i förhållande till Jupiter (Bildkälla: Wikipedia)

Läs mer på: http://www.universetoday.com/90943/exploring-the-atmosphere-of-exoplanet-wasp-14b/

Leta efter planeter

Robert Cumming på Populär Astronomi har en kul artikel idag på tidskriftens websida om att hitta alla planeter på stjärnhimlen. Robert, denne lyckans ost, befinner sig i Chile för teleskopobservationer. Därifrån kan man tydligen se alla våra planeter idag. Även asteroiden Vesta (som utforskas av rymdsonden Dawn) och dvärgplaneten Ceres är synliga från Andernas höjder.

Hur många planeter kan man se under kvällen-natten-morgonen från Göteborg månne? Inte en enda en eftersom det är Lutzendimma därute, men med hjälp av planetarieprogrammet Stellarium har jag kommit fram till att man skulla ha kunnat se följande planeter:

  • Jupiter syns hela natten och tydligt i sydost vid 21-tiden
  • Uranus befinner sig ganska nära Jupiter, i sydlig riktning vid 21-tiden
  • Neptunus kunde ses i samma riktning (sydlig) vid 19-tiden
  • Mars syns kring midnatt i öster
  • Saturnus syns vid 5-tiden på morgonen i öster
  • Merkurius och Venus lär bli svåra att se eftersom de är väldigt lågt över horisonten när solen går ner.
  • Vesta var en bit över horisonten i sydlig riktning vid 18-tiden
  • Ceres  var också en bit över horisonten i sydlig riktning, men först vid 20-tiden.
Man kan leta planeter med dataprogram, men visst är det mycket roligare att leta på riktigt! Särskilt från en bergstopp i Chile!

Läs mer på: http://www.popast.nu/2011/11/solsystemsmaraton.html

Saturnusmåne gömmer sig bakom sin större släkting

Dagens bild från rymdsonden CASSINI visar när den lilla Saturnusmånen Epimetheus (113 kilometer i diameter) försöker gömma sig bakom den lite större månen Enceladus (504 kilometer i diameter). Ovanför båda månarna syns Saturnus ringar. Kul bild!


(Bildkälla: NASA)

Bilden togs den 1 oktober i år på ett avstånd av 175.000 kilometer från Enceladus. I bilden syns också svagt de vattenstrålar från Enceladus sydpol som månen skickar ut i rymden.

Läs mer på: http://saturn.jpl.nasa.gov/photos/imagedetails/index.cfm?imageId=4404