söndag 9 juni 2013

NASA:s nästa solsatellit, IRIS, sänds upp om drygt två veckor

Solaktivitieten har under de senaste veckorna varit hög. Ett flertal utbrott har inträffat och de senaste dagarna har några av utbrotten varit riktade mot jorden. Finfina polarsken är att vänta i samband med den typen av utbrott. Bilden nedan är tagen från den Internationella rymdstationen (ISS) 2011.


(Bildkälla: NASA)


På bloggen Rymdväder kan man läsa senaste nytt om solutbrott, rymdväder m.m och få en bild av hur norrskensläget är just nu.


(Bildkälla: Rymdväder)


Ett flertal rymdsonder studerat solen just nu och fler ska det bli. Den 26 juni sker nämligen uppskjutning av solsatelliten IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph). Satelliten ska studera de lägre atmosfärlagren hos solen och hur de påverkar den energiansamling och uppvärmning som sker av solens korona. Forskarna hoppas, med hjälp av denna specialdesignade satellit, få ökad kunskap om de processer som bl a skapar solvind och rymdväder. Faktum är att det är ganska mycket vi inte förstår om vår absolut viktigaste himlakropp, solen.

IRIS-satelliten ska föras upp med ett flygplan och därifrån skjutas iväg med en liten raket. Satelliten ska gå i omloppsbana runt jorden på en höjd av ca 600-700 kilometer. Jämfört med de andra solsonderna är IRIS en ganska enkel konstruktion. Den har bara ett instrument, ett teleskop som ska studera solen i ultraviolett ljus. Filmen nedan beskriver det hela lite närmare.


(Källa: NASA)

Marsfordonet Opportunity har snart rullat i tio år

Som bekant har vi två fordon som kör omkring på Mars. Det ena, Curiosity, rapporteras det om ganska frekvent både här i bloggen och i media i största allmänhet. Det andra fordonet, Opportunity, har det varit lite mer tyst om. Denna gamla trotjänare är inne på sitt tionde år på Mars och har till dags dato avverkat lite drygt 36 kilometer totalt. Bilden nedan visar fordonets rutt, från landningsplatsen i Eaglekratern till kanten på den stora Endeavourkratern.


(Bildkälla: NASA)


Planen är nu att köra vidare mot ett nytt område, Solander Point, som forskarna tror kan vara geologiskt intressant. Området ligger ca 2 kilometer bort och tar nog ett antal veckor att avverka. Lite intressant kuriosa: När Opportunity når Solander Point slår fordonet det rekord som sovjetiska månfordonet Lunokhod innehaft i 40 år. Detta gamla fordon körde nämligen 37 kilometer på månen, vilket är den längsta sträcka som ett fordon kört på en annan himlakropp. Bilden nedan visar rymdfordonens topplista (klicka på bilden för att förstora den).


(Bildkälla: NASA)


Opportunity har funnit åtskilliga tecken på att vatten format landskapet kring Endeavourkratern. Annars ser det väldans kargt och ödsligt ut att döma av den panoramabild som fordonet tog häromdagen. Det verkar som om Opportunity, liksom Curiosity, står inför lite bergsklättring de närmaste månaderna.


(Bildkälla: NASA)


Emily Lakdawalla på Planetary Society Blog har skrivit en lång artikel om Opportunitys rundtur på Mars.

Ytterligare 500 exoplanetkandidater upptäckta

NASA:s Keplerteam meddelade i veckan att Keplerteleskopet identifierat ytterligare 503 objekt som tros vara planeter. Dessa planetkandidater behöver utforskas ytterligare innan de kan bekräftas vara planeter. De 503 planetkandidaterna ingår i en grupp på hela 1.924 nya s.k "Kepler Objects of Interest (KOI). Det är objekt som kan sägas klassas som tänkbara planetkandidater, dvs att det är ännu lite mer osäkerhet kring dessa objekt. 83 av dessa KOI:s anses kunna vara potentiellt beboeliga planeter. Antalet beboeliga planetkandidater och KOI:s ökar därmed relativt kraftigt. Det är ett resultat av att Keplerteleskopet nu observerat sin del av stjärnhimlen under en relativt lång period och därför lyckats fånga upp signaler från planeter med lite längre omloppsbanor runt sina stjärnor. Därför är det tråkigt att Keplerteleskopet har tekniska problem och kanske inte kan fullfölja sina studier så som det var planerat (läs HÄR).

Antalet planetkandidater är nu uppe i 3.216 styck. Antalet upptäckta planeter närmar sig 900. Bilden nedan visar den lilla del av Vintergatan som Keplerteleskopet studerat.


(Bildkälla: NASA)


Planetary Habitability Laboratory (PHL) har klassat de 1.924 nya objekten enligt nedan (klicka på bilden för att förstora den). Det är som synes väldigt många tänkbara planeter i bildens vänstra del, med de lite mer jordlika planeterna.




Forskare har också, med hjälp av jordbaserade teleskop, tittat lite närmare på alla de objekt som Keplerteleskopet identifierat och funnit att upptäckta exoplaneter sannolikt är något större än vad man tidigare trott. Det verkar som om Keplerteleskopet underskattat stjärnornas storlek och därmed också planeternas storlek. Astrobiology Magazine rapporterar om studien på sin websida. Uppemot en fjärdedel av stjärnorna är t o m så mycket som 35% större än vad man tidigare trott. Antalet upptäckta små planeter och planetkandidater minskade därmed något.