fredag 23 december 2011

En julhälsning från snögubben på asteroiden Vesta!

NASA:s rymdsond DAWN skickar denna fina julhälsning från sin omloppsbana runt asteroiden Vesta. Dawn liksom Rymdsondsbloggen tar nu julledighet. Vad Dawn ägnar sig åt under denna julledighet vet jag inte, men själv ska jag äta julmat, dricka glögg och äta en massa pepparkakor. Det lär också bli gott om tid till att bläddra i min nya astronomibok (som jag skrev om igår).

Antagligen kan jag inte hålla mig hela julhelgen utan återkommer väl med något inlägg på juldagen eller annandagen. Nästa vecka kommer en hel kavalkad med "Årets bästa....". Jag älskar nämligen topplistor, så det kommer en hel skock med sådana i denna blogg. Vilken är Årets rymdsond? Vilket är Årets rymdobservatorium? Vilken är Årets planet , måne, asteroid och komet? "Svar" kommer nästa vecka.

God Jul  till alla rymdsondsfantaster och blivande rymdsondsfantaster!


(Bildkälla: NASA)

Rymdsonden CASSINI har tagit nya fantastiska bilder (igen)!

Idag är det lite julafton vad gäller spektakulära rymdbilder (se också inlägget om kometen Lovejoy idag). Rymdsonden CASSINI har tagit ett par helt fantastiska bilder av Saturnusmånar. Den första med månarna Titan och Dione i förgrunden och med Saturnus som fond. Den andra med Titan och Tethys i förgrunden och Saturnusringarna som en vacker bakgrund.

Cassini har under 2011 tagit en mängd vackra bilder av Saturnussystemet med planet, ringar och månar.

Titan and Dione
(Bildkälla: NASA)

Saturn's moon Tethys and Titan
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/whycassini/cassini20111222.html

Lovejoy, årets komet 2011, lever och frodas!

Kometen Lovejoy, som så mirakulöst överlevde färden förbi solen, har fascinerat både professionella astronomer och oss amatörer. Allt förnuft säger att den borde ha upplösts i sina minsta beståndsdelar av den hetta som solens korona måste ha utsatt den för. Men icke! Kometen tycks leva upp igen och lysa upp vår tillvaro. Besättningen på den internationella rymdstationen, ISS, har tagit några fina bilder på Lovejoy, se nedan.

SpaceflightNow har en artikel om det hela. Den syn som mötte NASA-astronauten Dan Burbank måste varit helt fantastisk. I en intervju med en TV-station uttryckte han att han sett den mest fantastiska syn han någonsin varit med om, och det vill inte säga lite för en astronaut som dagligen har en utsikt från ISS som vi vanliga dödliga bara kan drömma om. ISS färdades över Tasmanien och besättningen såg stormar kring Filippinerna, natthimlen fylldes av ovädersblixtar. Precis innan soluppgången lyses horisonten upp av en tunn ljusstrimma. Det är kometen Lovejoy som stiger allt högre upp över horisonten och bildar ett tydligt ljust streck med uppemot 20 måndiametrars storlek! Spektakulärt och poetiskt vackert!

Bild nr 2 nedan är NASA:s "Image of the day". Frågan är väl om det inte är "Image of the Year"?!


Comet Lovejoy
(Bildkälla: NASA)

Comet Lovejoy
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://spaceflightnow.com/station/exp30/111222comet/

Komplexa molekyler på Pluto? Rymdsonden NEW HORIZONS är på väg för att kolla upp det.

Häromdagen kom rapporter om att forskare, med hjälp av data från rymdteleskopet Hubble, funnit tecken på komplexa molekyler på dvärplaneten Pluto. Hubbleteleskopet har ett instrument, Cosmic Origins Spectrograph, som mer detaljerat kan studera förhållanden på t.ex planeter eller andra himlakroppar. Genom spektralanalyser erhålls data om temperatur, densitet, kemisk sammansättning, himlakroppens hastighet i förhållande till oss m.m. Hubbleteleskopet har studerat Pluto lite närmare och funnit tecken på förekomst av komplexa kolvätemolekyler och kväveföreningar på dvärgplanetens yta. Sådana kemiska föreningar kan skapas genom att solljuset påverkar Plutos isiga och kalla yta, som innehåller ämnen såsom metan, kolmonoxid, kväve m.m. Forskarna har vid jämförelser med Hubbledata från 1990-talet funnit att det tycks ha skett förändringar på Plutos yta.

File:Pluto system 2006.jpg
Bild tagen av Hubbleteleskopet (Bildkälla: NASA)

Utforskningen av Pluto är fortfarande i sin linda. Vår kunskap om denna avlägsna himlakropp, som 2006 blev degraderad från planet till dvärgplanet av Internationella Astronomiska Unionen, är fortfarande ytterst begränsad. Därför är det ju utmärkt att rymdsonden NEW HORIZONS är på väg för att utforska denna himlakropp och dess månar. Hubbleteleskopet hittade ju dessutom i juli 2011 en fjärde måne. Det kan tänkas finnas flera ännu ouptäckta månar runt Pluto. I slutet av november i år kom också rapporter om att det kan finnas flytande oceaner under Plutos tjocka istäcke. Jag skrev om det i ett tidigare inlägg, läs här. På sin färd ut mot Pluto tog sonden dessutom en fin bild av Jupiter i slutet av oktober, läs här. Sommaren 2015 lär vi få veta hur det står till med Pluto. Kanske kan nya fakta föranleda en uppgradering till planet igen, vem vet?!

Läs mer på: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/12/111220133803.htm

Läs också: http://pluto.jhuapl.edu/index.php

Rymdsonden DAWN:s närbilder visar verkligen detaljerna från asteroiden Vesta:s yta!

Nu när rymdsonden DAWN kretsar lite närmare asteroiden Vesta:s yta börjar vi få se ett antal närbilder av denna fascinerande värld. De bilder som Dawn tar från sin Low-Altitude Mapping Orbit (LAMO), ca 200 kilometer över asteroidytan, är betydligt mer detaljerade än de som rymdsonden tog i de två tidigare faserna; High-Altitude Mapping Orbit (HAMO) och Survey Orbit. Jämför bara bildkvaliteten nedan (Klicka på denna länk för en bild med högre upplösning).

Asteroid Vesta
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/dawn/news/dawn20111221.html