måndag 9 januari 2012

Miljöproblem i rymden!

Rymdkanalen skriver idag om problemen med rymdskrot. I och med att rymdmyndigheterna emellanåt tappar kontrollen över rymdsonder och satelliter samt att satelliter lite då och då krockar med varandra blir det en hel del skrot i omloppsbana runt jorden. NASA försöker hålla koll på alla dessa små delar som far omkring med hög hastighet och riskerar att skada rymdsonder, rymdstationen och annat viktigt. Sopåtervinning i rymden är ett angeläget projekt. Frågan är bar hur det ska gå till.

Läs mer på: http://www.rymdkanalen.se/blogg/2012/1/har-rymden-blivit-en-soptipp

Även 2012 får vi häftiga bilder från rymdsonden CASSINI!

Under fjolåret levererade rymdsonden CASSINI den ena fina bilden efter den andra från Saturnus och dess månar. Som väntat fortsätter sonden skicka vackra bilder även 2012. Eller vad sägs om bilden nedan?! Den är tagen på några miljoner kilometers avstånd och visar Saturnusmånarna Titan (den större av månarna) och Tethys lite dolda av Saturnusringarna.


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://saturn.jpl.nasa.gov/photos/imagedetails/index.cfm?imageId=4451

Fyra nya exoplanetfynd redan första veckan i år!

Som jag skrev i ett inlägg i slutet av 2011 så finns alla förutsättningar för att 2012 ska bli ett bra exoplanetår. Året inleds med att fyra nya exoplaneter presenteras! Det rör sig om s.k "heta Jupiters", dvs Jupiterstora planeter som kretsar mycket nära sin stjärna. Omloppstiden för de fyra planeterna, som döpts till HAT-P-34b, HAT-P-35b, HAT-P-36b och HAT-P-37b, är mellan 1,3 och 5,5 dygn. Planeterna upptäcktes av forskare vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics med hjälp av ett jordbaserat teleskop.


Illustration av en "het Jupiter" (Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/T.Pyle)

Nu startar också mer systematiskt letande efter exomånar. Universe Today har skrivit en artikel om att forskare vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics ska leta efter månar som kretsar kring exoplaneter. Man utgår från de data som rymdteleskopet Kepler samlat in. Intressant minsann! (Läs mer här).

De jordbaserade teleskopen blir alltmer avancerade vilket ger möjligheter till nya exoplanetfynd. Bl a har Geminiobservatoriet sydteleskop i Chile försetts med mycket avancerad adaptiv optik (som med extremt hög precision korrigerar för olika typer av atmosfäriska störningar), vilket möjliggör observationer av nästan Hubbleklass! Läs mer här. Även det stora Subaruteleskopet på Hawaii har möjligheter att göra exoplanetobservationer. Nu senast har man presenterat observationer av stjärnor, med planetsystem, som är under bildande. Man har publicerat en bild som antyder ett planetsystem med relativt massiva planeter kretsande runt en ung stjärna. Läs mer här.


En ring med partiklar som påverkas av planeter (ännu ej observerade) (Bildkälla: Subaru)

Tydligen har också några SETI-observationer presenterats (SETI= Search for ExtraTerrestial Intelligence). Utifrån Keplerdata har signaler identifierats från några explaneter, bl a KOI 812 och KOI 817. Rent teoretiskt skulle det kunna vara signaler från andra civilisationer, men forskarna betonar att det med all sannolikhet rör sig om någon form av signalstörningar. Läs mer här.

Läs mer här: http://www.universetoday.com/92413/four-new-exoplanets-to-start-off-the-new-year/

En ganska lugn vecka i rymdsondernas värld

Det verkar ha varit en ganska lugn vecka i rymdsondernas värld medan jag roat mig med skidåkning. Det viktigaste som hänt under förra veckan är väl följande:

  • Även månsond nr 2, GRAIL-B gick planenligt in i omloppsbana runt månen på nyårsdagen. Det innebär att förutsättningarna är goda för en rad detaljerade rapporter om månytan och om månens struktur i största allmänhet under 2012. 
  • Den ryska rymdsonden Phobos-Grunt med sin kinesiska "medpassagerare" Yinghuo-1 tycks sakta men säkert tappa höjd och kommer sannolikt att krascha någonstans på jordytan (eller kanske mer sannolikt i vatten) nästa helg.  
  • Finska forskare har genom datorsimuleringar kommit fram till att jorden kan ha hundratals "minimånar" som kretsar runt oss från tid till annan. Det rör sig om små stenar med kanske någon meter i diameter, eller ännu mindre, som fångas in av jordens gravitationskraft och hamnar temporärt i omloppsbana runt jorden (läs mer här).
  • Forskare vid California Institute of Technology (Caltech) har också gjort datorsimuleringar, fast på Saturnusmånen Titan. Utifrån bl a rymdsonden Cassinis observationer av denna måne, har forskarna försökt hitta förklaringar till varför förhållandena ser ut som de gör på Titan. Förekomsten av flytande metansjöar, den tjocka atmosfären m.m har länge förbryllat forskare. Den nya modell som Caltechforskarna nu presenterar visar bl a att metansjöarna har lättare att bildas vid Titans poler eftersom solen i genomsnitt är svagare där. Med mer solvärme tenderar flytande metan att avdunsta från månytan. Den norra polen får mer regn som skapar större sjöar. Datormodellerna förklarar också förekomsten av vatten i Titans ekvatorregioner, som normalt är mycket torra. Vid de sällsynta tillfällen då det regnar där tycks det handla om ösregn som omformar landskapet. Läs mer här.
  • ...och den brittiske astronomen Stephen Hawking har fyllt 70 år! I ett radioprogram i anslutning till födelsedagen uttrycker han behovet av att börja arbeta för en kolonisation av rymden, framförallt då planeten Mars (läs här).