onsdag 26 december 2012

Märkliga håligheter på Merkurius

Rymdsonden Messenger upptäckte i september 2011 ljusa,blåaktiga håligheter lite varstans på Merkurius yta. De finns dels i de mer platta områdena på planeten, dels i mer kuperad terräng. Avsaknaden av kratrar i håligheterna tyder på att de är relativt nybildade. Nu visar rymdsondens fortsatta observationer att den här typen av formationer tycks bildas löpande på Merkurius. Det är unikt för planeten. Ingen annanstans har man funnit liknande processer. Forskarna tror att solvinden åstadkommer hålen genom att den "blästrar" planetytan. Merkurius utsätts ju för en mycket kraftig påverkan av solen.

Bilden nedan visar ett område där NASA tror att håligheter uppstått nyligen.


(Bildkälla: NASA)

Det finns områden på Merkurius som är täckta av en stor mängd hål. Bilden nedan visar ett sådant område.


(Bildkälla: NASA)

Spår av vatten lite varstans på Mars

Under de senaste åren har det kommit ett flertal rapporter om att Marsfordon och rymdsonder observerat tydliga spår av vatten som flödat på Mars. Det bästa "beviset" för detta är väl Curisoitys observation av en flodbädd för ett par månader sedan (läs HÄR). Det är framförallt Marssonderna som har identifierat en slags packad lera, som skapas av att vatten under en längre period flödat i ett område. Forskarna anser nu att större områden på Mars varit täckta av vatten än vad man tidigare trott. Läs mer om detta HÄR.

Bilden nedan visar en panoramabild som skapats av foton som Curiosity tagit i Yellowknife Bay på Mars. Klicka på bilden för förstoring.


(Bildkälla: NASA)

Curiosity har nu kört totalt 700 meter på Mars. Den tar det lite lugnt under julhelgen för att under de kommande veckorna börja borra i någon lämplig sten och analysera ämnessammansättningen. Tanken är att för första gången studera stenmateria på djupet så att säga. Fordonet befinner sig fortfarande i det område som kallas Glenelg. Om en drygt månad kommer färden att fortsätta mot Curiositys huvuddestination, berget Aeolis Mons (eller Mount Sharp som amerikanarna kallar det). Det är ca 10 kilometer till berget. Det blir en årslång färd som förmodligen innebär stopp lite här och var för att studera något av intresse.


Curiositys färd så här långt (Bildkälla: NASA)