torsdag 6 oktober 2011

Makemake - en exotisk dvärgplanet

Just nu sker ganska mycket forskning kring asteroider och dvärgplaneter. Det bästa exemplet på det är rymdsonden DAWN som utforskar asteroiden Vesta och så småningom ska titta lite närmare på dvärgplaneten Ceres. En annan dvärgplanet, Makemake (konstigt namn!), är också föremål för ett flertal studier. Rymdteleskopen HUBBLE, SPITZER och HERSCHEL har tittat på denna himlakropp. Även ett flertal av de större jordbaserade teleskopen har studerat Makemake. Nu har Herschel-teleskopet funnit att denna dvärgplanet, som är en av totalt fem hittills identifierade dvärgplaneter, är extremt isig och att den därmed reflekterar väldigt mycket ljus. Samtidigt har Spitzerteleskopet funnit partier på Makemake som är mycket mörka. Det kan vara så att det är mycket stora temperaturskillnader på denna dvärgplanet.

Makemake är som sagt en av fem hittills observerade dvärgplaneter. Den har en diameter på ca 1500 kilometer, vilket gör den till den tredje största av dvärgplaneterna. Den största är Eris och som tvåa kommer Pluto. Makemake hör till de s.k transneptunska objekten med en omloppsbana runt solen som ligger utanför Neptunus bana. Den upptäcktes så sent som 2005.


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://blogs.scientificamerican.com/observations/2011/10/06/hot-and-cold-dwarf-planet-makemake-could-have-extreme-temperatures-side-by-side/

Rymdsonden Venus Express har upptäckt att Venus har ett ozonlager

Det kommer väldigt sällan rapporter från ESA:s rymdsond Venus Express. Lite konstigt med tanke på att de NASA-ledda rymdsonderna var och varannan dag rapporterar om nya fynd. Idag kom dock ESA med lite spännande nyheter. Man har hittat ett ozonlager i Venus atmosfär. Tidigare har man hittat ozonlager endast kring planeten Mars (och jorden förstås). Venus ozonlager är mycket tunt, mellan 1/100-del till 1/1000-del av jordens och dessutom 100 kilometer upp i atmosfären.

Läs mer på: http://www.esa.int/esaCP/SEMU3N9U7TG_index_0.html

Fakta om alla rymdsonder

Jag har uppdaterat texten i fliken "Fakta om rymdsonder" utifrån de observationer som gjorts under året och också kompletterat med fakta om de rymdsonder som skickats upp sedan sommaren. I fliken finns nu också fakta om några europeiska, kinesiska och japanska rymdsonder som har saknats i fliken. Tanken är att det här ska finnas lite bakgrundsfakta om alla de sonder som jag skriver om i själva bloggen.