torsdag 17 november 2011

Den bästa topografiska kartan över månen hittills

Utifrån bilder som rymdsonden LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) tagit har en mycket detaljerad topografisk karta av månen gjorts. Varenda topp och dal framträder tydligare än någonsin.


(Bildkälla: NASA)

Detail from WAC Color Shaded Relief
En detaljbild (Bildkälla: NASA)


Höjdskalan (Bildkälla: NASA)

Läs mer här: http://lroc.sese.asu.edu/news/index.php?/archives/484-Lunar-Topography-As-Never-Seen-Before!.html

Kinesiska rymdkapseln Shenzhou 8 återvände till jorden

Efter att ha genomfört lyckade dockningar med rymdstationen Tiangong-1 återvände idag rymdkapseln SHENZHOU-1 till jorden. Den landade säkert i Inre Mongoliet och det hela sändes i kinesisk TV. Det här projektet får ses som en stor triumf för det kinesiska rymdprogrammet och innebär sannolikt att vi inom kort kommer att få se fler rymdsonder sändas till rymdstationen. I planerna finns ju också bemannade rymdfärder.


Kapseln har landat (Bildkälla: Kinesiska rymdmyndigheter)

Läs mer på: http://spaceflightnow.com/china/shenzhou8/111117landing/

Läs också: http://www.astrowebb.com/

Nya indikationer på vatten under ytan på Jupitermånen Europa

Forskare vid University of Texas har studerat gamla bilder som rymdsonden GALILEO tog under sina 33 varv runt Jupiter mellan åren 1995 och 2003. Ett flertal förbiflygningar av Jupitermånen Europa gjordes och det är i bilderna av denna måne man funnit tydliga tecken på vatten under månens isiga yta. Man tror att det några kilometer under ytan finns en flytande ocean med vattenmängder motsvarande de som finns i de stora sjöarna i Nordamerika. Man anser också att det här finns goda chanser till enklare livsformer. 

Europa's Great Lake
Oceanen under isytan (Bildkälla: NASA)

Intressant att man 8 år efter att Galileoprojektet avslutades fortfarande gör nya fynd i alla de observationer som rymdsonden gjorde. Europa är verkligen en intressant måne och det hade varit spännande med en rymdsond som studerade enbart Europa. Som jag rapporterade igår så finns ju ett sådant projekt på planeringsstadiet, men det återstår mycket arbete, och pengar, innan det eventuellt kan bli verklighet. Tills dess får vi hoppas att rymdsonden JUNO kan ge oss mer fakta om Europa och de andra Jupitermånarna. Vi får dock vänta till juli 2016 innan den kommer fram till Jupiter.

Läs mer på: http://www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/europa_20111116.html