torsdag 3 oktober 2013

Mars har solsystemets häftigaste vulkaner!

Jorden har som bekant ett antal stora vulkanberg. Det finns också några s.k supervulkaner på vår jord. En av dem ligger och pyr under ytan i Yellowstone National Park. Den hade senast ett utbrott för ca 640.000 år sedan och snart kan det vara dags igen. Eller så tar det ytterligare några hundra tusen år innan det smäller. Inget vet när det smäller, men när det väl händer kan det få enorma konsekvenser för livet på jorden. Vi är dock inte ensamma om att ha supervulkaner. Faktum är att planeten Mars slår oss med hästlängder. På Mars finns solsystemets häftigaste vulkantopp, Olympus Mon, som är tre gånger så hög som Mount Everest! Sky & Telescope skriver på sin websida om en forskningsstudie beträffande Mars vulkaner. Studie publiceras i tidskriften Nature idag. Enligt studien kan en del kratrar i själva verket vara rester av enorma supervulkaner. Någon gång i Mars historia kan dessa vulkaner ha haft utbrott som kastat upp 1.000 kubikkilometer med aska och lava som lagts sig över en stor yta.


Är det en meteorkrater eller resterna av en supervulkan mitt i bilden? (Bildkälla: NASA)


Supervulkaner skapar kraterliknande håligheter på en planets yta. De är dock betydligt ojämnare än meteorkratrar. Kraftiga vulkanutbrott kan ta död på olika typer av organismer. Vulkanutbrotten kan också ha skapat förutsättningar för liv. Genom utbrotten kan Mars ha fått en atmosfär och också fått flytande vatten. Videon nedan beskriver hur det hela kan ha gått till.




Mars slår utan tvekan jorden vad gäller geologi. Förutom bergstoppar och vulkaner har planeten också en sprickdal som får Grand Canyon att framstå som ett litet dike. Om det skrev jag en artikel i april i år (läs HÄR).

Första rymdsondsbilderna på kometen ISON

Nu har de första suddiga rymdsondsbilderna på kometen ISON publicerats. Det är rymdsonden MRO:s HiRISE-kamera som stått för fotograferandet. Det bör påpekas att bilderna togs den 29 september, alltså två dagar innan stoppet i NASA:s verksamhet med anledning av den amerikanska budgetkrisen. UniverseToday visar några bilder på sin websida. Bättre bilder kommer väl när de amerikanska politikerna slutar käbbla och NASA och andra statliga myndigheter kan återuppta sin verksamhet. Som tur är har vi en europeisk rymdsond, Mars Express, kring Mars. Förhoppningsvis har den fångat ISON på några bra bilder, som vi kan få ta del av.


(Bildkälla: NASA)




NASA firar 55 år

I förrgår, den 1 oktober, firade NASA 55 år. Tyvärr sammanföll det med stängningen av amerikanska myndigheter med anledning av budgetkrisen. Så värst mycket firande lär det alltså inte ha blivit. Dock hann man publicera bild som kortfattat sammanfattar vad man åstadkommit under dessa 55 år och vad som komma skall. Inte illa tycker jag! Klicka på bilden för att förstora den.


(Bildkälla: NASA)

Molnstrukturen hos en exoplanet har kartlagts för första gången

Utforskningen av exoplaneter går stadigt framåt. Astrobiology Magazine rapporterar att forskare som studerat data från rymdteleskopen Kepler och Spitzer för första gången lyckats kartlägga moln på en exoplanet. Planeten, Kepler 7b, var en av de första exoplaneter som Keplerteleskopet upptäckte. Det är en s.k "het Jupiter", dvs en stor planet som kretsar nära sin stjärna. Forskarna har kunnat identifiera områden med molntäcken och områden med "klar himmel" i olika delar av planetatmosfären. Planeten har observerats i tre år och utifrån det har forskarna skapat en slags molnkarta. Planeten reflekterar ovanligt mycket ljus, särskilt från dess västra hemisfär som täcks av ett tjockare molntäcke.

Bilden nedan är en illustration av hur planeten kan tänkas se ut. En storleksjämförelse görs också med Jupiter (planeten till höger på bilden).


(Bildkälla: NASA)