torsdag 7 mars 2013

Nya bevis för att kometer kan ha fört liv till jorden

Astrobiology Magazine skriver idag om en intressant studie om livets uppkomst på jorden. I ett experiment har forskare simulerat hur mer komplexa kombinationer av aminosyror kan ha bildats på små isiga himlakroppar och förts till jorden i form av komet- eller meteornedslag. Frågan om hur livet uppstod på jorden är en av de mest grundläggande vetenskapliga frågorna. Har några av livets grundläggande  byggstenar förts till jorden och sedan på plats och under gynnsamma förhållanden skapat mer komplexa molekyler eller har mer komplexa molekyler förts hit med t.ex kometer? I laboratoriemiljö har nu en grupp forskare lyckats skapa mer komplexa molekyler i en "rymdmiljö", vilket visar att det är fullt möjligt att jorden importerat en molekylstruktur som så småningom utvecklades till alltmer komplext liv.

Kometer är just nu på tapeten nästan var och varannan dag. Faktum är att en komet är väldigt nära att krascha på Mars nästa år (läs mer HÄR)! Det är lite synd att den inte kraschar. Det hade varit intressant att studera resultatet av en sådan krasch.


Halleys komet (Bildkälla: NASA)

Exoplanethumor

Dom har lite humor på NASA! Eller vad sägs om följande seriestrip?!


(Bildkälla: NASA)

Om kometer och asteroider i nya numret av Populär Astronomi

Senaste numret av Populär Astronomi handlar bl a om kometer och asteroider. Tidskriften har också en intressant artikel om Herschelteleskopet och dess observationer av vatten i rymden. Detta teleskop, som nu sjunger på sista versen, skrev jag helt kort om igår här i bloggen.



Keplers udda exoplaneter

UniverseToday skriver idag om några av de udda exoplaneter som Keplerteleskopet upptäckt. Bland dessa planetoriginal finns t.ex:


  • Kepler-16b, alias Tatooine - planeten som upplever två soluppgångar eftersom den kretsar kring en stjärna i ett dubbelstjärnesystem. 
  • Kepler-11-systemet, som har sex stjärnor mycket tätt ihop. Alla kretsar faktiskt närmare stjärnan än Venus avstånd till solen och fem av dem t o m närmare än Merkurius avstånd till solen! Planeterna är ganska stora så man kan ju undra hur så många planeter kunde hamna i sådana omloppsbanor runt denna stjärna. Framförallt undrar man ju hur de undvek att kollidera! Bilden nedan visar en storleksjämförelse mellan stora och små "Keplerplaneter".

(Bildkälla: NASA)


  • Kepler-36b och 36c, som med 97 dagars mellanrum kommer så nära varandra att de bokstavligen drar i varandras planetytor. Den tidvattenkraft som den mindre av de två planeterna, Kepler 36b utsätts för är enorm när den Neptunusstora Kepler 36c passerar på ett avstånd av lite drygt 1,5 miljoner kilometer, knappt 5 gånger avståndet mellan jorden och månen.
  • Kepler-7b, som är en stor gasplanet som  likt en spegel reflekterar enormt med ljus.  

Vad lär man sig av detta? Att planeter och planetsystem kan se ut nästan hur som helst.