måndag 26 december 2011

2011 har varit ett fantastiskt NASA-år och ett katastrofalt år för ryska Roscosmos

2011 lider mot sitt slut. Det har sammantaget varit ett fantastiskt rymdsondsår, med ovanligt många uppskjutningar av rymdsonder och ovanligt många spektakulära uppdrag och upptäckter. De följande dagarna kommer en rad "årskrönikor", topplistor m.m på denna blogg. Vi börjar idag med att se tillbaka på 2011 utifrån de fyra stora rymdmyndigheternas perspektiv.

Den amerikanska rymdmyndigheten NASA har ju utropat 2011 som "Year of the Solar System" och det får man sannerligen säga att det har varit. Betydligt sämre har det gått för den ryska rymdmyndigheten Roscosmos. Det här året har kantats av missöden och tekniska problem. Ryssarna vill nog helst glömma 2011 och se framåt. Ett land som kan se tillbaka på 2011 med stor glädje är Kina. Den kinesiska rymdstyrelsen, China National Space Administration (CNSA), har under 2011 haft ett stort antal lyckade uppskjutningar av framförallt satelliter av olika slag, men också sänt upp en rymdstation. Den europeiska rymdmyndigheten ESA har ett flertal rymdsonder som under 2011 fortsatt sina uppdrag. Året har väl inte kännetecknats av något mer spektakulärt, utan är ett rymdsondsår bland andra. Om man sammanfattar 2011 utifrån dessa fyra rymdmyndigheters perspektiv så ser det ut enligt följande:

NASA
"The Year of The Solar System" resulterade i en mängd lyckade uppskjutningar av rymdsonder som ska utforska solsystemet. Dessutom har NASA en rad rymdsonder som nästan dagligen rapporterar nya intressanta fynd. Rymdsonden Messenger gick in i omloppsbana runt planeten Merkurius i mars i år och ger oss helt ny kunskap om denna planet. Rymdsonden Juno skjöts upp i augusti och är nu på väg mot Jupiter och sonden MSL skjöts upp i november mot Mars (där ju sonden MRO och Marsfordonet Opportunity redan opererar för fullt). Rymdsonden Dawn tittar sedan juli närmare på den fascinerande asteroiden Vesta, medan rymdsonden Stadust-NExT i februari flög nära förbi kometen Tempel 1. De två tvillingsonderna GRAIL-A och GRAIL-B sköts upp i september för att mer ingående studera månen. Vilket år!

Dessutom kretsar rymdsonden Cassini runt Saturnus och lämnar en mängd intressanta uppgifter om planeten, dess månar och om Saturnusringarna m.m. Sonden Voyager 1 är på god väg ut ur vårt solsystem och fortsätter utföra sitt uppdrag efter alla dessa år. Även systersonden Voyager 2 liksom de två Pioneersonderna färdas med rasande fart ut mot solsystemets utkanter. En annan rymdsond som är långt ut i solsystemet är New Horizons som har i uppdrag att utforska Pluto och så småningom objekt i Kuiperbältet. Rymdsonden Deep Impact är eventuellt på väg mot en komet (Den kan tänkas få ett nytt uppdrag inom kort). Sedan har vi ju alla solsonderna som rapporterar i realtid om solens utveckling. Månsonder har vi också. Vilket år som sagt!


Bild av kometen Tempel 1 (Bildkälla: NASA)

Samtidigt som alla dessa rymdsonder framgångsrikt utforskar vårt solsystem så kretsar ett stort antal olika rymdobservatorier runt jorden (och i vissa fall en bra bit från jorden) för att bl a studera vårt solsystem. Hubbleteleskopet och Keplerteleskopet m.fl har verkligen levererat nya fakta om stort och smått under 2011. Hubbleteleskopets fantastiska bilder av olika objekt i universum fortsätter strömma in i en strid ström. Vilket exoplanetår det varit 2011. Keplerteleskopets fynd har revolutionerat exoplanetforskningen. NASA har (åtminstone tillfälligt) också fått klartecken att fortsätta utvecklingsarbetet med det nya stora rymdteleskopet James Webb.

NASA:s år har också kännetecknats av stora finansiella svårigheter. Den amerikanska budgetprocessen inför 2012 har varit minst sagt besvärlig. Till slut lyckades den amerikanska kongressen komma överens om en budget, som ändå får betecknas vara ganska OK för NASA. Det innebär dock krav på besparingar. Ett resultat av minskade anslag var avvecklingen av rymdfärjorna. Ett annat inslag är alla de projekt som pågår vad gäller utveckling av kommersiell rymdfart. Ett flertal amerikanska bolag samarbetar med NASA för att ta fram mer kostnadseffektiva lösningar vad gäller bl a framtida rymdsonder. Fortsättning följer under 2012 sannolikt med att t.ex företaget SpaceX skjuter upp en raket till rymdstationen ISS.

Trots alla ekonomiska problem; vilket fantastiskt NASA-år har det inte varit, eller som NASA-chefen Charles Bolden utrycker det: "This year truly marks the beginning of a new era in the human exploration of our solar system".

Roscosmos
Om NASA:s år varit fantastiskt så kan man inte säga annat än att ryska rymdmyndigheten Roscosmos haft ett katastrofalt år. Så sent som för några dagar sedan gick ännu en uppskjutning åt skogen. Den här gången var det en satellit som kraschade i Sibirien. Ytterligare ett par satellituppskjutningar har misslyckats under året, men det största missödet är ändå att det mycket påkostade Marsprojektet Phobos-Grunt inte lyckades. Sonden kretsar nu runt jorden och befaras krascha om ett par veckor. Allt är dock inte nattsvart för Roscosmos del. Uppskjutningar av astronauter/kosmonauter till den internationella rymdstationen ISS har fortsatt och just nu har ryssarna monopol på detta i avsaknad av amerikanska rymdfärjor. Den ryska Soyuz-raketen har dessutom skickat upp europeiska navigationssatelliter i rymden. Dessutom sände man upp ett nytt avancerat radioteleskop, Spekt-R, i juli. Kanske kan de ryska missödena föra med sig något positivt: ett närmare samarbete med NASA och ESA. Kanske innebär det också en öppnare kommunikation om ryska rymdplaner framöver.

CNSA
Den kinesiska rymdstyrelsen CNSA har haft ett bra år 2011. Enligt SpaceflightNow har man 18 lyckade uppskjutningar (av 19 försök) i år och slår därmed t o m NASA. Det är främst olika typer av satelliter som sänts upp, men även en rymdstation, Tiangong-1, och en rymdsond, Shenzhou-8, som dockat med stationen. Nästa år följs detta enligt aktuella planer av bemannade rymdfärder till rymdstationen. Man lyckades dessutom placera rymdsonden Chang´e 2 vid Lagrangepunkt nr 2. Enda stora missödet, som man kan skylla ryssarna för, är att sonden Yinghuo-1 inte kom till Mars som planerat. Den "hängde" ju på den ryska sonden Phobos-Grunt. Kina har stora rymdplaner framöver och det ska bli intressant att följa fortsättningen under 2012.

ESA
2011 har väl inte varit något mer framträdande rymdsondsår för ESA:s del. Det har främst kännetecknats av fortsatt utforskning med hjälp av de rymdsonder som man sedan en tid haft uppe i rymden. Det kommer en del spännande nyheter från framförallt rymdsonden Mars Express, men även Venus Express. Sonden Rosetta är på väg mot en komet. Annars medverkar ESA i ett flertal av de projekt som NASA är huvudansvarig för. Flera av ESA:s rymdobservatorier rapporterar löpande nya spännande fakta om universum. Under året har ESA arbetat intensivt med att verkligen få till stånd ett Marsprojekt; ExoMars. Man har försökt få med Ryssland i detta prestigeprojekt. Många andra rymdsondsplaner finns för de kommande åren. Låt oss hoppas att flertaler förverkligas, trots en mer besvärlig ekonomisk situation.

A preliminary design concept of ExoMars at ILA 2006
ExoMars Marsfordon (Bildkälla: ESA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/home/hqnews/2011/dec/HQ_11-415_2011_Year_in_Review.html