söndag 7 april 2013

Spektakulärt NASA-projekt planeras - att fånga in en asteroid

För ett par veckor sedan poppade det upp ett rykte på nätet om ett synnerligen spektakulärt kommande NASA-projekt. Det handlar om att fånga in en mindre asteroid, sätta asteroiden i omloppsbana runt månen och sedan skicka en bemannad rymdsond för att studera den. Det låter som värsta science fiction, men flera källor på nätet, bl a UniverseToday, skriver idag att att det tycks bli verklighet i den budgetplan som nu är under framtagande. Tanken är att en ca 7 meter stor asteroid fångas in av en gigantisk "rymdsondshåv" och sedan placeras lite mer lättåtkomlig kring månen för vidare utforskning. Infångandet ska ske 2019 och astronauters "asteroidpromenad"  2021. Undrar förresten hur det är att promenera på en liten asteroid? Går det överhuvudtaget med tanke på den extremt låga gravitationskraft som stenen utövar på en astronaut?


(Bildkälla: Rick Sternbach/Keck Institute for Space Studies)


Det är inte helt enkelt att leta upp en lämplig asteroid att fånga in på det här sättet. NASA har inte koll på alla dessa små asteroider. Det såg vi inte minst när en mer än dubbelt så stor asteroid exploderade över Ryssland för ett par månader sedan. Den hade man inte koll på. Så inledningsvis gäller det för NASA att hitta en lämplig asteroid att fånga in. När väl asteroid identifierats ska den fångas in utan att slå sönder hela rymdsonden. Det rör sig trots allt om en 500 tons stenklump! Om man väl kommer så långt är det sannolikt inte så svårt att peta in stenen i rätt omloppsbana runt månen. Att sända en rymdsond till asteroiden är förmodligen inte heller så svårt. NASA har ju en enorm precision vad gäller rymdfärder. Däremot kan det vara lite trixigt för astronauterna att hålla tag i stenklumpen och studera den. Frågan är vad de förväntas göra. Hamra på asteroiden? Borra i den? Eller bara känna på den lite? Ja, det här ska bli kul att följa.

En planet slukas av ett glupsk svart hål

ESA:s rymdobservatorium Integral har observerat ett svart hål som har käkat upp en planet (eller möjligen en brun dvärgstjärna - astronomerna är lite osäkra). Observationen har bekräftats av ett flertal andra rymdteleskop såsom ESA:s XMM Newton och NASA:s Swift. Astronomerna tror att den ensamma planeten har kommit för nära  det svarta hålet, som befinner sig ca 47 miljoner ljusår från oss i galaxen NCC 4845. Sannolikheten för en ensam planet att råka ut för detta är extremt liten. Även om ett svart hål är ett synnerligen massivt objekt, i detta fallet rör det sig om en massa som motsvarar ca 300.000 gånger solens massa, så får man trots det  komma relativt nära för att sugas in i det svarta hålet.


(Källa: ESA)