måndag 8 augusti 2011

Mars och Jupiter och däremellan

Planeten Mars är på alla sätt i fokus just nu. De senaste veckorna har det kommit en hel del nyheter från de rymdsonder och Marsfordon som utforskar "den röda planeten". I fredags kom rapporter från NASA om att MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) funnit partier i sluttningar på Mars som tycks visa på flytande vatten på planeten. Samma dag släpper ESA bilder av isvatten som MARS EXPRESS fotograferat. Dessa fynd föranleder t o m en del svenska kvällstidningar att skriva lite om det hela! Särskilt Aftonbladet verkar vara på hugget just nu vad gäller utforskningen av våra planeter.

Läs bl a detta som stod att läsa i tidningen idag: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13436087.ab

Som jag skrivit om i några tidigare inlägg så skickas i slutet av november eller början av december både amerikanska, ryska och kinesiska sonder mot Mars. Detta sker samtidigt som Marsfordonet  OPPORTUNITY sakta rullar fram mot den stora kratern Endeavour. Så nog händer det spännande saker på och kring Mars!


Odyssey Crater, Cape York, and western Endeavour rim, sol 2678 (3D anaglyph)
Ett stenigt Marslandskap fotograferat av Opportunity (Bildkälla: NASA)

Sedan har vi rymdsonden JUNO på väg mot Jupiter! Som tidskriften Populär Astronomi skriver på sin websida idag (http://www.popast.nu/) så finns det alla skäl i världen att rikta blicken (och ännu hellre teleskopet) mot denna gasjätte.

Och inte nog med det! Mellan Mars och Jupiter ligger asteroidbältet och även där finns det en rymdsond - Dawn, som just nu studerar asteroiden Vesta. Om ett år ska rymdsonden titta närmare på asteroiden (eller dvärgplaneten som den ju numera klassificeras som) Ceres. Amerikanarna vill ju dessutom skicka en astronaut till en asteroid inom de närmaste decennierna!

Det är således mellan Mars och Jupiter det mesta kretsar just nu. Inklusive rymdsonderna!

Läs mer om Mars på: http://www.popast.nu/2011/08/skiftande-spar-pa-mars-har-vatten-som-basta-forklaringen-sa-har-langt.html

Läs också: http://www.planetary.org/blog/article/00003134/

CASSINI har fotograferat den kraterfyllda Saturnusmånen Tethys

Rymdsonden CASSINI har tagit foton på Saturnus måne Tethys, och med Saturnus största måne Titan i bakgrunden. På bilderna ser man ett kraterfyllt landskap på Tethys och en skugglik Titan. Tethys är en måne med en diameter på lite drygt 1.000 kilometer, medan Titan är drygt 5.100 kilometer i diameter. Tethys upptäcktes redan 1684 av den  italienske astronomen Cassini, som också fått ge namn åt rymdsonden. Titan upptäcktes några årtionden tidigare, år 1655, av den nederländske vetenskapsmannen Huygens. Även han har fått ge sitt namn till den del av rymdsonden som ESA ansvarar för. Rymdsondens fulla namn är ju egentligen Cassini-Huygens. Huygens är en liten minisond som skickades mot månen Titan och landade på denna månes yta i januari 2005.

Det kommer löpande en massa vackra bilder från rymdsonden Cassini. En rad vetenskapliga observationer har gjorts under rymdsondens nästan 14-åriga liv i rymden. Jag gissar att när en uppsummering görs av Cassiniprojektet kommer det att framstå som en av de mest framgångsrika någonsin. I nivå med Voyager, Pioneer och Galileo. Den är nog värd att få en egen flik i denna blogg så småningom!

Tethys in front of Titan
Saturnusmånarna Tethys och Titan (Bildkälla: NASA)

Även rymdsonden Voyager har tagit ett fint foto på Tethys. Denna bild togs faktiskt redan 1981 då Voyager 2 passerade Saturnus.

File:Inset-sat tethys-large.jpg
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://saturn.jpl.nasa.gov/photos/imagedetails/index.cfm?imageId=4339