måndag 12 mars 2012

Rymdsonden CASSINI har tagit närbilder av Saturnusmånen Rhea och en fin bild av Enceladus

Rymdsonden CASSINI har passerat Saturnusmånen Rhea på endast lite drygt 40.000 kilometers avstånd och tagit lite närbilder. Bilderna är tagna i söndags och presenteras i råformat.

Rhea är den näst största av Saturnus månar (efter Titan) med en diameter på lite drygt 1.500 kilometer. Det är en isig måne som har ett jämnt fördelat "kratermönster". Den har träffats av ett stort antal meteorer, vilket gör att den ser ut lite som en golfboll.


Rhea (Bildkälla: NASA)

Det finns också några lite större kratrar. En av dessa är ett nedslagsområde som heter Mamaldi och är 480 kilometer tvärs över.


Rhea (Bildkälla: NASA)

Cassini har också tagit en väldigt fin bild av den lite mindre månen Enceladus (ca 500 kilometer i diameter). Man ser inte så mycket av själva månen som är förmörkad, men däremot syns Enceladus fontäner vid månens södra polarområde väldigt tydligt.


Enceladus (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://saturn.jpl.nasa.gov/news/cassinifeatures/feature20120312/

Är planeten Mars fortfarande geologiskt aktiv?

Mars tycks vara en ganska död planet nuförtiden, men så har inte alltid varit fallet. Sedan tidigare har man känt till att planeten haft en omfattande vulkanisk aktivitet. Ny forskning visar att Mars för bara några miljoner år sedan kan ha haft jordbävningar (marsbävningar kanska man skulle kalla det). Det finns t o m forskare som anser att de fortfarande kan fortgå. Rymdsonden MRO har fotograferat områden på Mars där stenblock tycks ha rullat ner för branter. Kan Marsbävningar ha satt stenarna i rullning? Kan det också pågå mindre vulkanutbrott en bit ner i Mars inre? Ja, kanske.


Spåren efter rullande stenar (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.universetoday.com/94092/does-mars-still-shake-rattle-and-roll/#more-94092