söndag 4 september 2011

Det indiska rymdprogrammet

Det är alltfler länder i världen som har ambitioner vad gäller rymdfärder. Ett av dessa länder är Indien, som planerar ett flertal obemannade och bemannade rymdfärder under den kommande 10-årsperioden. Indien är inget nytt rymdland. Redan 1969 bildades Indian Space Research Organization (ISRO) för att utveckla raketer och för att utforska rymden. Förutom en rad satelliter har Indien genomfört ett framgångsrikt rymdsondsprojekt. Det var uppskjutningen av rymdsonden Chandrayaan-1 som sändes till månen 2008, i tekniskt samarbete med bl a ESA. Denna sond bestod av, förutom huvudsonden, en minisond (Moon Impact Probe), som landade på månens yta i november 2008. Under de 10 månader som rymdsonden var fullt funktionsduglig insamlades en rad data om månytan. Bl a fann sonden vattenmolekyler på månytan.

Artist's impression of Chandrayaan-1
Rymdsonden Chandrayaan-1 (Bildkälla: ESA)

I den rymdvision som ISRO tagit fram för perioden fram till år 2025 framgår att Indien har stora planer. Här ingår bl a:
  • en andra rymdsond till månen (Chandrayaan-2), i samarbete med Ryssland. Med rymdsonden följer också ett månfordon som ska köra runt på månytan och utforska den mer i detalj. Uppskjutning ca 2012-2013
  • en bemannad rymdfärd har börjat projekteras, i första skedet i en låg omloppsbana runt jorden
  • en solsond (Aditya-1), som ska studera solens korona 2012
Spännande med ännu ett rymdland med ambitioner!

Läs mer på: http://www.isro.org/scripts/futureprogramme.aspx#Human

NASA:s Eyes On the Solar System visar var alla rymdsonderna är

NASA har skapat ett PC-program som visar solsystemets himlakroppar och var rymdsonderna är. Programmet som heter "Eyes On the Solar System" ger också möjligheter att göra simuleringar, zooma in och ut i solsystemet, följa med på en tur i asteroidbältet, studera planeterna lite närmare och mycket mycket mer.

Jag har än så länge bara suttit och lekt med programmet i några timmar och hittar nya saker hela tiden. Det är fortfarande bara en beta-version av programmet, så det kommer säkert att utvecklas ytterligare. Kul!

Det här blir bra när jag ska uppdatera mina rymdsondskartor framöver!!

Länk till programmet: http://solarsystem.nasa.gov/eyes/

Dagens astronomibild är verkligen vacker!

NASA:s "Astronomy Picture of the Day" är en riktigt fin bild av planeten Saturnus. Det är rymdsonden CASSINI som tagit bilden från Saturnus skuggsida. Bilden togs redan 2006 och visar hur Saturnus skuggsida tycks lysa upp av ljus som reflekteras från dess eget ringsystem. Ringarnas färg skiftar på solsidan kontra skuggsidan. Forskarna upptäckte också nya ringar i de bilder som rymdsonden tog. På vänster sida i bilden, precis ovanför den ljusa Saturnusringen finns en liten ljus prick. Det är jorden! Den syns inte i bilden nedan, men klickar man på länken till NASA:s websida så ser man vår lilla planet.

Visst är det en vacker bild?!

See Explanation.  Clicking on the picture will download
 the highest resolution version available.
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://apod.nasa.gov/apod/astropix.html