söndag 22 september 2013

Inget metan på Mars?

Marsfordonet Curiositys minilaboratorium har analyserat Marsluften och kan inte upptäcka något metan på Mars. Det är något överraskande eftersom tidigare forskningsstudier indikerat att det borde finnas metan i planetens atmosfär. Ett flertal mätningar har gjorts och fungerar instrumenten som de ska tyder det alltså på att Mars saknar metan. Det kan sägas vara en motgång i jakten på liv, eftersom metan är ett ämne som kan skapas i biologiska processer. Om metan saknas kan man sluta leta efter den typen av mikroorganismer som producerar metan och istället fokusera sökandet på andra typer av mikroorganismer.

Bilden nedan visar en demonstration av den mätkammare som finns innanför en spektrometer som är en del av fordonets laboratorium.

(Bildkälla: NASA)

Kometjägaren Deep Impacts uppdrag avbryts

NASA meddelade häromdagen att rymdsonden Deep Impacts uppdrag avbryts på grund av de tekniska problem som sonden drabbats av. NASA:s kontrollcenter har helt enkelt tappat kontakten med sonden. Kommunikationsproblemen uppstod för ca en månad sedan och man har därefter inte lyckats få kontakt med sonden. Tråkigt! Deep Impact har under sina nio år i rymden gett oss en helt ny kunskap om kometer. I juli 2005 observerade den kometen Tempel 1 och skickade dessutom en liten "sondprojektil" mot kometen som kraschade på dess yta. Därefter fick den ett nytt uppdrag; att studera kometen Hartley 2, som den nådde i november 2010. I våras tog sonden bilder på den anländande kometen ISON under sondens färd mot ännu en intressant himlakropp, asteroiden (163249) 2002GT. Kanske färdas den i riktning mot asteroiden, men hur det går med den saken får vi alltså inte veta.

Läs mina tidigare artiklar om Deep Impact HÄR.


Illustration av Deep Impact (Bildkälla: NASA)

Orbital Sciences Cygnuskapsel har dataproblem

Orbital Sciences Cygnuskapsel som i morse skulle börja dockningsproceduren med den Internationella rymdstationen (ISS) har fått dataproblem. Orbital Sciences rapporterar att när kontakt skulle tas med ISS för lite drygt fyra timmar sedan uppstod problem. Det innebär att man nu försöker göra en "programfix" så att dockningen ska kunna ske säkert. Enligt uppgift satsar man på dockning med ISS på tisdag.


Illustration av Cygnussonden när den närmar sig ISS (Bildkälla: NASA)

Jupitermånen Europas issprickor har studerats

Häromdagen skrev jag om de lite vilda planerna på en bemannad rymdfärd till Jupiters måne Europa (läs HÄR). Även om jag personligen är lite skeptisk till det hela, så hade det onekligen varit intressant att titta lite närmare på den här månen. Det finns ett par (obemannade) rymdsonder som kommer att göra det. NASA:s rymdsond Juno når Jupiter hösten 2016 och kommer då att bl a titta lite närmare på Jupiters stora månar. ESA:s rymdsond JUICE kommer i än högre grad att fokusera på Jupitermånarna. Denna sond sänds dock upp först 2022 och når fram år 2030. Det krävs således en stor portion tålamod i väntan på vad dessa rymdsonder ska upptäcka. Tills dess får vi förlita oss på de observationer som rymdsonden Galileo gjorde när den kryssade omkring i Jupitersystemet åren 1995 - 2003. Det är faktiskt så att man fortfarande analyserar de data som rymdsonden samlade in, inte minst vad gäller månen Europa.


Europas räfflade yta (Bildkälla: NASA)


Forskare som studerat de märkliga isräfflorna på Europas yta utifrån bl a sonden Galileos data tror att månen tidigare i sin historia kan ha roterat runt en något lutad axel. Rotationen är idag låst så att månen alltid visar samma sida mot Jupiter. Europas omloppsbana är sådan att den emellanåt kommer lite närmare Jupiter. De tidvattenkrafter som månen då utsätts för får ytan att lyfta uppåt 30 meter, vilket gör att istäcket spricker. Det är ungefär som om enorma tsunamis hela tiden far fram över Europas yta. De sprickor som tydligt syns på Europas yta har ändrat riktning, vilket enligt forskarna antyder att månens rotation förändrats över tid. Läs mer om forskningsstudien på Astrobiology Magazines websida.