tisdag 12 mars 2013

Ett planetsystem har analyserats med ny metod

Forskare har med hjälp av en ny metod analyserat ett planetsystem med fyra planeter 128 ljusår bort. Planeterna kring stjärnan HR 8799 har varit kända tidigare, men nu har forskare lyckats analysera planeternas spektra med hjälp av avancerad teknologi. Spektralanalysen visar att de fyra planeterna är "underliga". Planeterna, som är heta, har alla olika spektra som visar lite märkliga kombinationer av ämnen. Ytterligare forskning behövs för att klargöra orsakerna till planeternas ämnessammansättning. Bl a ScienceDaily rapporterar om forskningsstudien.

I bilden nedan är de fyra planeterna markerade.


(Bildkälla: American Museum of Natural History)


Bilder från en bucklig Saturnusmåne

Rymdsonden Cassini passerade häromdagen för sista gången tätt förbi Saturnusmånen Rhea. Sonden passerade månen på endast 1.000 kilometers avstånd och tog flera detaljerade bilder. Bilderna visar en måne full med små kratrar.


Rhea (Bildkälla: NASA)

Kratrarna syns än tydligare i närbilden nedan. Många meteornedslag har det blivit på denna måne!


(Bildkälla: NASA)

Mars har haft de rätta förutsättningarna för att liv ska utvecklas

NASA kommer med vad som skulle kunna betecknas som sensationella nyheter! Curiosity har nu analyserat den borrmateria som fordonet samlade in för ett par veckor sedan och har funnit ämnen som brukar betecknas som "livets byggstenar". Bland ämnena märks svavel, kväve, väte, syre, fosfor och kol, dvs alla de grundläggande ämnen som liv på jorden bygger på. Det innebär att mikroorganismer en gång i tiden skulle ha kunnat leva och frodas på Mars. Detta fynd är en milstolpe vad gäller utforskningen av Mars och utforskningen av utomjordiskt liv. Curiositys uppdrag var just att finna  vad som skulle kunna vara spår av liv och efter ett drygt halvår på Mars har man alltså nått detta mål.

NASA betonar dock att fyndet inte automatiskt innebär att det funnits liv på Mars, utan "bara" att förutsättningar för liv har funnits.


Karta över området där Curiosity opererar (Bildkälla: NASA)