måndag 20 januari 2014

Rymdsonden Rosetta är nu aktiverad och redo för möte med komet

Rymdsonden Rosetta har idag väckts upp ur sin dvala på färden mot kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Sonden, som sändes upp redan i början av mars 2004, har varit inaktiv i mer än 2,5 år och idag var det alltså dags att aktivera den. Klockan 11 i förmiddags svensk tid ringde väckarklockan på Rosetta. Klockan 19.19 svensk tid kom signalen, som fångades upp av mottagningsstationen i Goldstone (Mojaveöknen i Kalifonien) samt en station i Canberra, Australien, att Rosetta nu är aktiv. Hurra!! Nu startar slutfärden mot den fyra kilometer långa kometkärnan. Här kommer en kort sammanfattning av rymdsondens uppdrag. Läs Populär Astronomis specialbilaga för mer utförlig information.


Illustration av Rosetta med landare (Bildkälla: ESA-C. Carreau/ATG medialab)


När Rosetta närmar sig kometen ska den detaljstuderas. Rosetta går, som första rymdsond någonsin, in i omloppsbana runt kometen. Den ska nämligen leta upp en lämplig landningsplats på kometens skrovliga yta. Faktum är att Rosetta har en liten landare med sig (med namnet Philae). I november 2014 är det tänkt att den ska landa på kometen. Häftigt är det minsta man kan säga om detta! Den stora utmaningen blir att få fäste på kometen. Gravitationen är mycket låg och risken är uppenbar att landaren studsar iväg som en boll som träffar en hård yta. Landaren har därför försetts med ett flertal "harpuner". Låt oss hoppas att den lyckas harpunera kometen.

Det finns mer än 20 olika instrument på Rosetta och Philae. Med hjälp av dessa ska kometens kemiska sammansättning och struktur undersökas. I och med att kometen närmar sig solen alltmer ska man studera hur kometen förändras under färden. I augusti 2015 är kometen som allra närmast solen. Det ska bli spännande att följa detta äventyr. Det här är utan tvekan årets häftigaste rymdsond!