torsdag 19 april 2012

ESA fortsätter planera för sin Merkuriusexpedition

Som bekant kretsar rymdsonden MESSENGER just nu runt solsystemets innersta och minsta planet Merkurius. Mängder med nya upptäckter har gjorts men mycket mer finns att upptäcka och förklara. Merkurius är lite av ett mysterium och den stämmer liksom inte in i solsystemet i övrigt. Därför vill även ESA studera denna planet. Sedan några år tillbaka pågår planeringen av ett sådant projekt, Bepi Colombo. Tanken är att rymdsonden ska sändas upp 2015 för att sedan nå fram till Merkurius 2022. ESA visar idag en film om detta projekt på sin websida.

(Källa: ESA)

Läs mer på: http://www.esa.int/esaSC/SEMTOGKWZ0H_index_0.html

En sjö på Saturnusmånen Titan liknar en sjö i Namibia

Rymdsonden CASSINI har studerat en sjö på Saturnusmånen Titan. Sjön som heter Ontario Lacus, namngiven efter den nordamerikanska Ontariosjön, är den största sjön på Titans södra halvklot. Den är nästan lika stor som sin namne på jorden men skiljer sig i övrigt ganska mycket från den. Däremot är Ontario Lacus mer lik en sjö i Etoshaområdet i Namibia. Bortsett från att det inte är flytande vatten utan flytande kolväten i den titanska sjön så liknar landskapen varandra. Båda sjöarna är belägna i relativt grunda sänkor. Ontario Lacus på Titan är endast några meter djup.


(Bildkälla: NASA)

Lite mer i detalj ser sjöarna ut så här (Det är Titansjön till vänster):

A recent study finds that the lake known as Ontario Lacus on Saturn's moon Titan (left) bears striking similarity to a salt pan on Earth known as the Etosha Pan (right).
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://saturn.jpl.nasa.gov/news/cassinifeatures/feature20120419/

Läs mer på: http://www.esa.int/esaCP/SEME9CKWZ0H_index_0.html

Det regnar på solen (fast inte vatten)!

Den japanska rymdsonden Hinode (som är ett samarbetsprojekt med NASA) har filmat en kul sekvens efter ett av de senaste kraftiga utbrotten på solen. Det ser ut att regna på solen! Det är förstås inte vatten som faller ner på solen utan ett slags koronaregn. Det är plasma som efter utbrottet ramlar ner mot solen och nästan studsar på solytan.

(Källa: JAXA/NASA)

Läs mer på: http://www.universetoday.com/94691/watch-it-rain-on-the-sun/

Rymdsonden MESSENGER flyger nära Merkurius yta

En kursförändring vad gäller rymdsonden MESSENGER's omloppsbana runt Merkurius genomfördes i måndags. Rymdsonden flyger nu i en ganska excentrisk bana runt planeten. Som närmast kommer den ca 278 kilometer från planeten och som längst 10.314 kilometer. Rymdsonden hinner med tre varv per dygn och kommer förhoppningsvis att sända än bättre bilder från Merkurius.

Läs mer på: http://messenger.jhuapl.edu/news_room/details.php?id=214

Rymdsonden DAWN får ytterligare 40 dagar för att studera asteroiden Vesta

NASA meddelar att rymdsonden DAWN får ytterligare 40 dagar på sig för studier av asteroiden Vesta. Det innebär att rymdsondens fortsatta färd mot dvärgplaneten Ceres senareläggs lite. Dawn kommer att kretsa runt Vesta fram till den 26 augusti och under denna period försöka kartlägga asteroidytan än mer detaljerat. Dawnprojektet har så här långt varit en fantastisk succé och NASA vill väl utnyttja tillfället att möjligen göra nya fynd på denna märkliga asteroid.


Illustration av Dawn kretsande runt Vesta (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/dawn/news/dawn20120418.html