Det är inte bara vårt solsystem som har kometer. Rymdteleskopet SPITZER har studerat vad som liknar en häftig kometsvärm i ett helt annat solsystem, kring stjärnan Eta Corvi. Denna stjärna ligger inte så värst långt från oss, "bara" ca 60 ljusår bort, och syns i stjärnbilden Korpen på södra stjärnhimlen. Stjärnan är ganska lik vår sol i vissa avseenden. Den är något större än vår sol, både vad gäller diameter och massa. Det som skiljer är att detta är en förhållandevis ung stjärna under utveckling.
Det intressanta med Eta Corvi-systemet är att det påminner om vårt solsystem när det var ca 1 miljard år gammalt. De känsliga instrumenten på Spitzer har upptäckt att stjärnsystemet utsätts för ett häftigt bombardemang av is och stoft. Stjärnan tycks också ha något som motsvarar solsystemets Kuiperbälte, med en stor mängd mindre himlakroppar som kretsar runt stjärnan på ett stort avstånd.
Studier av närliggande stjärnor och exoplaneter kan ge värdefull kunskap om hur förhållandena såg ut i ett tidigt skede i vårt eget solsystem. Det tycks alltså finnas en hel del "synergieffekter" (om man nu får använda ett begrepp från ekonomins värld) att hämta mellan exoplanetforskningen och utforskningen av vårt solsystem.
Läs mer på: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2011-322&rn=news.xml&rst=3172