måndag 5 december 2011

Voyager 1 färdas snart ut i den interstellära rymden

Voyager 1 är nu i de allra yttersta delarna av vårt solsystem och börjar snart sin färd ut i den interstellära rymden. Solvindens inverkan stagnerar och området utanför vårt solsystem liksom trycker tillbaka partiklarna. Antalet partiklar från "yttre" rymden ökar också alltmer.

Det är helt otroligt att denna rymdsond fortfarande fungerar och kan skicka data. Den sändes upp 1977 och är nu inne på sitt 35:e år! Den är hela 18 miljarder kilometer från jorden.

Artist concept of Voyager 1 encountering a stagnation region
(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/voyager/voyager20111205.html

Rymdteleskopet KEPLER har funnit en jordliknande exoplanet + 1.094 ytterligare planetkandidater!

Idag meddelade NASA att rymdteleskopet KEPLER funnit en exoplanet som liknar jorden. Planeten har fått namnet Kepler 22b och är den minsta planet som hittats så här långt kretsande runt en solliknande stjärna och i den s.k beboeliga zonen ("habitable zone"). Inte nog med det; Kepler-teamet meddelar att man funnit ytterligare 1.094 planetkandidater, dvs möjliga exoplaneter, varav 10 stycken liknar jorden och kan tänkas kretsa runt sina respektive stjärnor inom den beboeliga zonen. Därmed uppgår antalet exoplanetkandidater till 2.326 styck.

An artist's concept of Kepler-22b
En illustration av hur Kepler 22b kan tänkas se ut (Bildkälla: NASA)

Kepler 22b har en diameter som är 2,4 gånger jordens. Forskarna känner i dagsläget inte till planetens sammansättning och vet därmed inte riktigt hur jordliknande den egentligen är. Man menar ändå att detta fynd är en viktig milstolpe i sökandet efter en tvillingplanet till Jorden. Kepler 22-systemet befinner sig 600 ljusår ifrån oss och exoplaneten kretsar runt sin stjärna på 290 dagar. Denna stjärna är liksom vår sol en G-stjärna, men något mindre än solen.Kepler 22b var en av 54 exoplaneter som Keplerteamet rapporterade tidigare i år som tänkbara planeter inom den beboeliga zonen och det är den första av dessa som nu blivit bekräftad.

This diagram compares our own solar system to Kepler-22. Kepler-22's star is a bit smaller than our sun, so its habitable zone is slightly closer in. The diagram shows an artist's rendering of the planet comfortably orbiting within the habitable zone, similar to where Earth circles the sun
Skiss som visar Kepler 22b i förhållande till några av "våra" planeter (Bildkälla: NASA)

Samtidigt meddelade Keplerteamet att man funnit ytterligare 1.094 tänkbara exoplaneter. Av de drygt 2.300 exoplanetkandidaterna är ca 10 procent av ungefär samma storlek som jorden. Lite drygt hälften av kandidaterna är stora som Neptunus eller ännu större. Allteftersom Kepler får mer tid att observera stjärnor och exoplanetkandidater växer antalet jordliknande planeter. Det mesta talar för att det är mycket vanligt med planeter av den här storleken i vår galax.

Kungörandet av dessa fynd gjordes på den stora Keplerkonferensen vid Ames Research Center i Kalifornien. Konferensen pågår hela veckan och mer intressanta fynd kan komma att offentliggöras. Det är sannerligen en explosionsartad utveckling inom detta spännande område!

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/news/kepscicon-briefing.html

Rymdsonden DEEP IMPACT lever än!

Det har vi ju lärt oss under de senaste årtiondena att rymdonder kan leva och fungera mycket längre än vad som ursprungligen planerades. Exempel på det är rymdsonden GALILEO, som i flera omgångar fick förlängda uppdrag och var funktionsduglig i hela 14 år (Den hade kanske fungerat än längre om man inte valt att för säkerhets skull krascha sonden mot Jupiter för att inte riskera att sonden kraschade och därmed kontaminerade någon av Jupitermånarna, framförallt Europa).

En annan sådan rymdsond är DEEP IMPACT. Den sköts upp 12 januari 2005 med uppdraget att utforska kometen 9P/Tempel 1. En mindre del av sonden tilläts kollidera med kometen och en del spektakulära bilder togs. Detta skedde redan i juli 2005, varefter sonden fick ett nytt uppdrag, under namnet EPOXI, att utforska exoplaneter samt kometen Hartley 2. Den 4 november 2010 genomfördes en förbiflygning av denna komet. Därefter har den flugit omkring utan något nytt uppdrag. För en dryg vecka sedan, den 24 november, kördes raketmotorn i 2 minuter och 20 sekunder och allt verkar fortfarande fungera utmärkt. Låt oss hoppas på ytterligare ett förlängt uppdrag för denna rymdsond.

File:Deep Impact.jpg
Illustration av rymdsonden (Bildkälla: NASA)

File:Deep Impact HRI.jpeg
Del av rymdsonden träffar kometen 9P/Tempel 1 (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.spacedaily.com/reports/Deep_Impact_Spacecraft_Eyes_the_Future_999.html

Snart dags för en bemannad rymdfärd till kinesiska rymdstationen TIANGONG-1

SpaceDaily meddelar idag att det snart kan vara dags för en bamannad rymdfärd till den kinesiska rymdstationen TIANGONG-1. Detta efter att rymdsonden Shenzhou-8 för några veckor sedan så framgångsrikt lyckades docka två gånger med rymdstationen. Kinesiska rymdstyrelsen analyserar nu alla data från dessa dockningar som ett led i den fortsatta planeringen inför en första bemannad färd till rymdstationen med sonden Shenzhou-9. Det kan komma att ske redan i mars 2012! Shenzhou-9 kommer att vara väldigt lik Shenzhou-8, vilket snabbar upp det fortsatta arbetet i det kinesiska rymdprogrammet. Sannolikt är denna rymdsond redan klar för start.

Shenzhou 8 Lifts Off
Rymdsonden Shenzhou-8 lyfter (Bildkälla: China Manned Space Engineering Office)

Tiangong 1 Space Lab Design
Illustration av Tiangong-1 (Bildkälla: China Manned Space Engineering Office)

Rymdsonden Shenzhou-8 hade tydligen med sig två "dummy-astronauter" (dockor alltså), vilket väl indikerar att Shenzhou-9 kommer att ha just två astronauter som besättning. Under andra halvåret 2012 planeras ytterligare en bemannad rymdfärd till rymdstationen, Shenzhou-10. Kina har några kvinnliga astronauter i den grupp som tränats för dessa uppdrag och man tror att den rymdfärden kommer att ha minst en kvinnlig astronaut.

Det går undan just nu i det kinesiska rymdprogrammet!

Läs mer på: http://www.spacedaily.com/reports/First_Crew_for_Tiangong_999.html