tisdag 23 juli 2013

Mysteriet med avsaknaden av vågor på Titan

En av de mest intressanta fynden under de senaste tio årens utforskning av solsystemets planeter och månar är upptäckten av att Saturnusmånen Titan är så lik jorden. Här finns sjöar, floder, kanaler, öar, regnmoln och kanske t o m regnbågar. Forskarna har särskilt fascinerats av Titans sjöar, som dock inte är fyllda med vatten utan med metan, etan och andra kolväten. Rymdsonden Cassini har i detalj observerat månen och gjort en del märkliga upptäckter. Trots stora sjöar och att det rimligtvis måste blåsa på Titan (förekomsten av stora sanddyner talar för att det blåser) så har rymdsonden inte kunnat observera några vågor på Titansjöarna. Det är lite av ett mysterium. Är sjöarna frusna? Är det något ämne på sjöytorna som motverkar vågbildning? Blåser det för lite för att det ska bli vågor? Det är ett mysterium som kanske löses om några år när sjöområdena på Titan får sommar och sannolikt drabbas av lite mer blåst. Då kanske det uppstår mätbara vågor. Vi får kanske vänta till 2017 innan vi får en lösning på vindmysteriet.


En av Titans sjöar reflekterar solljus (Bildkälla: NASA)

Rymdsonderna Cassinis och Messengers bilder av jorden

NASA har nu publicerat ytterligare några av de bilder som rymdsonderna Cassini och Messenger tog på jorden. Några av Cassini-bilderna är ganska häftiga med Saturnusringarna i förgrunden och jorden som en liten prick i bakgrunden. I bilden nedan visar en liten pil var jorden är.


(Bildkälla: NASA)


Bilden nedan visar jorden och månen. Det är lite fascinerande att tänka sig att rymdsonden Cassini tagit bilden från nästan 1,5 miljoner kilometers avstånd.


(Bildkälla: NASA)


Bilden nedan visar jorden och månen från Cassinis (till vänster) och Messengers (till höger) vy. Trots att Messengers foto är taget från "bara" 100 miljoner kilometers avstånd så syns jorden likväl fortfarande som en liten prick på fotot.


(Bildkälla: NASA)