söndag 15 december 2013

Ny spännande rymdsondsuppskjutning i veckan som kommer - Gaia!!

Vilken rymdsondshöst det har varit och det är inte slut än! Månlandningen igår toppade väl det mesta, men redan i nästa vecka kan vi se fram emot ännu en stor rymdsondsuppskjutning. Efter höstens uppskjutningar av två rymdsonder mot Mars (NASA:s MAVEN och Indiska Mars Orbiter Mission) och två rymdsonder mot månen (NASA:s LADEE och kinesiska Chang'e 3) är det nu på torsdag dags för den europeiska rymdmyndigheten ESA att visa att man minsann också är med i matchen. Vid tiotiden på torsdag förmiddag svensk tid är det tänkt att ESA:s avancerade rymdobservatorium Gaia ska sändas upp. Det kommer att ske från rymdbasen Kourou i franska Guyana med hjälp av en Soyuzraket. Jag har skrivit en hel del i bloggen om Gaia och dess uppdrag att kartlägga en miljard stjärnor i Vintergatan (se HÄR).

Av de sex stora i "rymdbranschen": NASA, ESA, ryska Roscosmos, kinesiska CNSA, japanska JAXA och indiska ISRO är det väl framförallt ryssarna som saknats den här hösten. Visserligen används ryska raketer till en mängd uppskjutningar, men vi har inte haft något ryskt rymdsondsprojekt på ett tag nu. Det verkar som om man hamnat lite på efterkälken. Efter de kinesiska och indiska framgångarna kan vi nog räkna med att Ryssland gör allt för att komma tillbaka på rymdscenen igen. Vi kan nog räkna med att japanska JAXA också vill visa framfötterna.


Illustration av Gaia (Bildkälla: ESA)

Kinesiska Yutu kör nu på månen

Den kinesiska månlandningen igår eftermiddag svensk tid tycks ha varit en stor framgång. Allt ser ut att ha gått helt enligt planerna. Landningen skedde en halvtimme tidigare än vad som hade förannonserats. Jag, liksom många andra, missade därmed själva landningen och fick nöja oss med twitterrapporter från andra, mer alerta, observatörer. Kinesisk TV har överraskat (åtminstone mig) genom sina mycket bra TV-sändningar från både uppskjutningen och landningen. Sent igår kväll kunde vi se hur månfordonet Yutu sakta kördes ut på den ramp med vars hjälp fordonet skulle landsättas på månens yta. Det var spännande 10 minuter! På bilden nedan syns hur Yutu rullat ner för rampen och skapat två tydliga spår på månytan.


(Bildkälla: Xinhua)


Landningsområdet är som synes ganska platt. Det är en lavaslätt som heter Sinus Iridium. Idag är det tanken att Yutu ska köra runt månlandaren och ta bilder på denna, samtidigt som månlandaren tar bilder på Yutu. Häftigt! Emily Lakdawalla på Planetary Society Blog har en mycket bra rapportering om händelseförloppet under landning och lossning av Yutu. Hon har bearbetat den film som kinesisk TV publicerat. Visst ser det fräckt ut?


(Bildkälla: CNSA/CCTV/Emily Lakdawalla)

Dagens rymdvideo: Var bör vi söka efter utomjordiskt liv?

I ett inlägg häromdagen berättade jag om nya forskningsrön vad gäller Jupitermånen Europa. Det kan finnas goda förutsättningar för liv på denna måne. Det finns också andra ställen i vårt solsystem som kan ha förutsättningar för liv. Emily Lakdawalla berättar i den här videon om dessa intressanta himlakroppar.


(Källa: UniverseToday)