söndag 13 oktober 2013

Hög solaktivitet just nu

Websidan Rymdväder rapporterar om ett större solutbrott i morse. Utbrottet var av M-klass, vilket är den näst högsta nivån i solutbrottsskalan (X är den högsta). Det verkar ha varit en hel del solaktivitet under veckan när man studerar diagrammen och bilderna på Rymdvädersidan. Solfläckarna indikerar att det kan bli ett X-klassutbrott när som helst.


(Bildkälla: Youtube)

Bilder som visar ett häftigt Marslandskap

Den europeiska rymdmyndigheten ESA publicerar emellanåt häftiga bilder från Mars. Det är rymdsonden Mars Express som studerat Marslandskapet och utifrån sondens bilder har sedan ESA skapat perspektivbilder. Bilderna nedan är exempel på det. Den första bilden visar området Hebes Chasma på Mars. Den hästskoformade bergryggen har skapats genom stora ras i området. Enorma mängder med sten och grus har genom jordskred rasat ner i dalen nedanför berget. Smältande is kan ha bidragit till att materian glidit ner i dalen.


(Bildkälla: ESA)


Mars uppvisar onekligen ett dramatiskt landskap. Bilden nedan, som satts samman av åtta enskilda bilder som sonden tagit under en femårsperiod, visar en översikt av Hebes Chasma-området. Klicka på bilderna för att förstora dem.


(Bildkälla: ESA)

Gräshoppan som hoppade 744 meter!

Här kommer utan tvekan veckans häftigaste nyhet! Det är SpaceX nyutvecklade "Grasshopper" som nu lyckats nå hela 744 meters höjd för att sedan landa på startplattan igen. Häftigt! Kan man få raketer att landa efter uppskjutningar sparar man förstår kopiöst med pengar. Framtidens raket tycks vara här. Kolla in den här videon och läs mer om rymdföretaget SpaceX HÄR.


(Källa: Youtube)

Rymdsonden Juno susade förbi jorden

Häromdagen återvände rymdsonden Juno till jorden, eller rättare sagt, den susade förbi jorden med en hiskelig fart. Det kan ju tyckas vara lite konstigt att Juno, efter mer än två års färd, inte kommit längre. Förklaringen till det hela är att rymdsonder som ska färdas långt, såsom Juno som ska mot Jupiter, behöver lite gravitationsassistans. Jorden hjälper till med att "slunga ut" rymdsonden mot Jupiter. Det hela sparar bränsle, men tar förstås betydligt längre tid än en mer direkt färd mot Jupiter. En direkt färd kräver dessutom betydligt kraftigare raket vid uppskjutningen av en sond.


Junos färd mot Jupiter (Bildkälla: NASA)


Igår passerade alltså Juno jorden på ett avstånd av bara 559 kilometers avstånd. Nu är det tänkt att sonden ska ta en mer "rak" bana mot Jupiter. Det återstår närmare tre års färd innan Juno når Jupiter. I början av juli 2016 anländer Juno Jupitersystemet. Läs mer om Juno genom att klicka på etiketten "Juno" i den högra panelen här på bloggsidan.  

Ska den 1000:de exoplaneten upptäckas nästa vecka?

Websidan Exoplanet.eu, som redovisar data för alla upptäckta exoplaneter, anger idag att 998 exoplaneter har upptäckts. Det ramlar in nya exoplanetfynd var och varannan dag. Sannolikt spränger vi 1000-vallen i veckan som kommer. Det bör dock noteras att det råder lite olika mening om vad som ska räknas som bekräftad exoplanet. Därför redovisas inte samma uppgifter på de ledande exoplanet-websidorna. Open Exoplanet Catalogue redovisar bara 948 fynd. NASA:s websida visar ännu färre, endast 906. Enligt den sidan så finns dessutom 3.588 planetkandidater, dvs objekt som kan vara planeter, men som behöver observeras ytterligare innan man vet det med säkerhet.


Illustration av ett exoplanetsystem (Bildkälla: ESO)