söndag 28 oktober 2012

Planer finns att medvetet krascha rymdteleskopet Herschel på månen!

Emellanåt poppar det upp en del konstiga nyheter i rymdmedia. Man tror knappt att det är sant när man läser dom. En sådan nyhet spreds på några websidor i helgen (se bl a SpaceflightNow): Att ESA planerar att krascha sitt mycket framgångsrika rymdteleskop Herschel på månen! Medvetet alltså! Orsaken till denna drastiska åtgärd är att rymdteleskopets "kylväska" (flytande helium), håller på att ta slut. Instrumenten i Herschel kyls nämligen ner till 0,3 grader över den absoluta nollpunkten. När heliumet som kyler ner instrumenten tar slut värms de upp och tappar sin känslighet. Herschel blir därmed oanvändbar. Teleskopets placering vid solens/jordens Lagrangepunkt 2 är inte helt stabil, vilket gör att ESA vill styra Herschel därifrån. Frågan är bara vart den ska styras? Ett förslag som en forskargrupp lagt är att styra teleskopet mot månen och medvetet krascha den mot månytan. Syftet skulle vara att kraschen skulle kunna identifiera vatten under månytan, på samma sätt som 2009 då rymdsonden LCROSS slog ned på månytan. Då upptäckte forskarna lite vatten i kratern.

Herschel-teleskopet i rymden 2009 (Bildkälla: ESA)


Finns det då planer på en Herschel-krasch? Ja, det verkar faktiskt så. Jag rotade runt lite på nätet och hittade en ESA-sida som beskriver planerna (se stycket 1.2.2 HÄR). Det verkar vara aktuellt med kraschlandning redan i maj-juni 2013. Så kan det alltså gå med ett av de stora rymdteleskopen. Nedan visas en av alla de fantastiska bilder som Herschel tagit. Det är stjärnan Fomalhaut med dess märkliga stoftring. Kring stjärnan finns också den numera beryktade exoplaneten Fomalhaut b.


(Bildkälla: ESA)

Rymdfartens globalisering och privatisering

Ariespace har flera intressanta artiklar på sin websida om hur rymdfarten blir alltmer globaliserad. Från att ha varit en rymdkapplöpning mellan två länder, USA och Sovjetunionen, på 1960-talet har ett flertal andra länder tillkommit. Inte minst Europa har under de senaste årtiondena börjat visa framfötterna genom flera framgångsrika rymdteleskop- och rymdsondsprojekt. Bland de nya aktörerna ser vi också bl a Kina, Japan och Indien.

En annan trend som Arielspace lyfter fram är privatiseringen, eller kommersialiseringen, som i och med SpaceX framgångar med färderna till rymdstationen blivit alltmer tydlig. Förutom SpaceX har vi Boeing, ULA, Orbital Sciences, Virgin Galactic, Blue Origin, Sierra Nevada, XCor, ATK och allt vad dom heter. Omfattande testverksamhet pågår och inom några år lär vi få se ett antal av dessa företags rymdfarkoster genomföra uppdrag åt NASA.