lördag 17 december 2011

NASA:s budget 2012 reduceras plötsligt med 325 miljoner dollar!

Det amerikanska representanthuset har godkänt att 8,1 miljarder dollar avsätts till katastrofhjälp med anledning av de väderkatastrofer som USA drabbats av under 2011. För att finansiera det hela har alla övriga statliga myndigheter, inkl NASA, fått ett extra sparbeting på 1,83%. Det innebär att NASA:s budget reduceras med 325 miljoner dollar till lite drygt 17,4 miljarder dollar. Det innebär att ytterligare budgetnedskärningar i olika forskningsprogram måste vidtas. Omröstning ska också ske i senaten innan det hela är definitivt.

Det komiska, eller snarare sorgliga, i detta är att en del av NASA:s forskning handlar om att öka förståelsen avseende rymdvädret och dess effekter på jorden och annat som kan öka våra möjligheter att prognosticera vädret. Att då skära i denna typ av verksamhet är inte särskilt smart!

Läs mer på: http://www.space.com/13967-nasa-faces-budget-cuts.html

Läs också: http://www.planetary.org/blog/article/00003306/

Chockvågor från meteorer påverkar Mars

En forskare vid University of Arizona har studerat data från rymdsonden MRO:s (Mars Reconnaissance Oribter) observationer av Marsytan. Det tycks som om meteorer just innan de träffar Mars påverkar Marsytan genom de chockvågor de utsänder. Dessa chockvågor skapar en lavineffekt där damm och mindre partiklar flyter iväg på planetens yta. Planeten Mars har en mycket tunn atmosfär, vilket gör att även små meteorer kan färdas relativt oskadda genom atmosfären och slå ner på Marsytan. På jorden skulle dessa meteorer "brinna upp" i atmosfären innan de når jorden. Varje år skapas därför ca 20 nya kratrar som är mellan 1-50 meter i diameter. Rymdsonden MRO har sedan 2006 fotograferat Marsytan i minsta detalj och noterat alla större förändringar.

Läs mer på: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/12/111216115022.htm

Kometen som överlevde kontakten med solen!

Den stora nyheten i astronomimedia igår var kometen Lovejoy. Denna komet som till synes gick mot sin undergång när den färdades alldeles för nära solen lyckades överleva denna närkontakt. På bilder och filmer som rymdsonden SDO tagit kan man se kometen fortsätta färden ut i solsystemet igen. Forskare är förvånade över att den kunde överleva solatmosfärens hetta. Med tanke på att solens korona har en temperatur på en miljon grader och stora delar av kometen består av is så är det ganska anmärkningsvärt att det blev något kvar av Lovejoy. Den kom ju faktiskt så nära som 120.000 kilometer från solytan.


(Källa: NASA)

Lovejoy är en s.k Kreutz-komet, en mycket stor familj av mestadels små kometer som brutits loss från en större komet för 900 år sedan. Dessa kometer kommer alla väldigt nära solen och kallas därför för "sungrazers". Varje vecka rusar sådana kometer mot solen och de allra flesta upplöses av den värme de utsätts för. Många av Kreutz-kometerna är bara 10 meter i diameter och helt chanslösa när de kommer i solens närhet. Lovejoy tros dock, före närkontakten med solen, ha varit en mycket större komet med en kärna på kanske 500 meter. Det är den enda tänkbara förklaringen till att kometen nu fortsätter sin färd någotsånär intakt. Sannolikt har den tappat en stor del av sin massa och reducerats högst avsevärt. Forskarna tror också att den kan komma att brytas sönder i än mindre delar. Fast det vill vi ju inte riktigt tro på  :-)

Kometen var sannerligen i fokus under ett par dygn och följdes av inte mindre än fem olika rymdsonder: SDO, de två STEREO-sonderna, SOHO och den europeiska minisatelliten PROBA2. Det var också kul att läsa websidor, bloggar m.m som beskrev kometen versus solen lite som Davids kamp mot Goliat. Utan tvekan rycktes man själv med i denna eufori. Se bland annat Populär Astronomi, Cassiopeiabloggen och UniverseToday. Se alla bilder och filmer för mer detaljer.

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/comet-lovejoy.html