tisdag 30 juli 2013

Wow, vilka bilder på Saturnusmånar!!

Rymdsonden Cassini gör en aldrig besviken. Nu har sonden återigen tagit spektakulära bilder av några av Saturnus månar. Vad sägs om bilderna nedan? Den första visar månarna Mimas och Pandora (Mimas är den större av månarna) med Saturnusringarna under månarna.


(Bildkälla: NASA)


Bilden nedan visar Titan med Saturnusringarna i förgrunden. Även månen Enceladus är med på bilden (den svarta pricken som täcker delar av Titan). Fantastisk bild!


(Bildkälla: NASA)

Laserkommunikation med rymdsonder i framtiden

Alla rymdsonder samlar in enorma mängder data och tar sammantaget tiotusentals bilder varje år. Det ställer stora krav på den utrustning som ska lagra informationen och sedan skicka den vidare till jorden. Vi vill ju gärna ha senaste nytt från rymdsondernas observationer så fort som möjligt och helst i realtid. Nu har ESA utvecklat ett system som möjliggör avancerad laserkommunikation mellan rymdsonder och jorden. Datahastigheten kommer att öka dramatiskt med det nya systemet. Systemet ska testas i månsonden LADEE som sänds upp redan i september i år. ESA:s markstation på Teneriffa samt två NASA-anläggningar kommer att kommunicera med sonden.


ESA:s markstation på Teneriffa (Bildkälla: ESA)

Var är alla rymdsonder just nu?

Armchair Astronautics är en utmärkt websida. Månatligen uppdaterar Olaf Frohn sidan med en statusrapport avseende alla de rymdsonder som utforskar vårt solsystem. Bilden nedan visar vilka rymdsonder som för tillfället kretsar kring solsystemets himlakroppar samt vilka som planeras sändas upp de närmaste åren (klicka på bilden för att förstora den). Det är onekligen fascinerande att vi har så många rymdsonder i aktion just nu.


(Bildkälla Olaf Frohn, Armchair Astronautics)

Solsystemet i logaritmisk skala

Websidan Armchair Astronautics har en snygg bild på solsystemet i logaritmisk skala. I bildens högerkant syns också våra närmaste grannstjärnor. Solsystemets himlakroppar är proportionellt fördelade i denna skala (klicka på bilden för att förstora den).


(Källa: Armchair Astronautics)