Rymdsonden DAWN fortsätter sin utforskning av asteroiden Vesta. Det ramlar in en hel del fina bilder från Vesta och här nedan visas några av dessa. Vill du se fler bilder så klicka här eller här.
I den första bilden (som är "image of the day" den 11 april, idag alltså) syns några större kratrar och en "prickad linje" med småhåligheter. Det är s.k sekundära kratrar som bildas av att större stenblock kastas upp vid ett meteornedslag och studsar iväg på ytan.
(Bildkälla: NASA)
I bilden nedan visas en vackert skålformad krater i Rheasilvia-området på Vesta som är fotograferad från ca 200 kilometers höjd över asteroidytan.
(Bildkälla: NASA)
Bilden nedan visar Canuleia-kratern på Vesta. Det ljusa i bilden tros vara materia som kastats upp vid det meteornedslag som skapade kratern.
(Bildkälla: NASA)
Se fler bilder här: http://www.nasa.gov/mission_pages/dawn/multimedia/gallery-index.html
Se också: http://dawn.jpl.nasa.gov/multimedia/imageoftheday/archives.asp?month=2012-April
onsdag 11 april 2012
Googles månlandartävling lockar över 20 team
Google har utlyst en tävling med en total prissumma på 30 miljoner dollar. Den privata intressent som först lyckas sända en rymdsond till månen, landa en robot på månens yta och navigera detta månfordon minst 500 meter vinner första pris. Goggle har satt en tidsgräns till 2015. Innan utgången av detta år ska uppdraget vara slutfört för att prispengarna ska betalas ut. Första pris är 20 miljoner dollar (som dock reduceras till 15 miljoner dollar om någon nationell rymdmyndighet hinner landsätta något månfordon innan vinnaren i denna tävling). Det finns också en prissumma på 5 miljoner dollar till tvåan i tävlingen samt lite bonuspriser m.m. Enligt Google finns det hela 26 team från flera olika länder som tävlar om pengarna och äran. Vi får väl se om något team lyckas få till det.
På projektets websida (se här) kan man läsa om tävlingen och också följa de olika teamens arbete via teambloggar m.m.
Läs mer på: http://www.googlelunarxprize.org/
På projektets websida (se här) kan man läsa om tävlingen och också följa de olika teamens arbete via teambloggar m.m.
Läs mer på: http://www.googlelunarxprize.org/
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)