torsdag 25 oktober 2012

Spåren efter den stora stormen på Saturnus har kartlagts

Saturnus, som just nu befinner sig i konjunktion, dvs på andra sidan solen sett från oss, har haft en mycket häftig och långvarig storm som härjat över planeten. Jag skrev om detta i juli i år (se HÄR). Nu har rymdsonden Cassini , ESO:s Very Large Telescope (VLT) i Chile samt NASA:s Infrared Telescope Facility på Hawai kartlagt följderna av stormen. Långt efter att stormen bedarrat syns omfattande störningar i planetens övre atmosfärlager. Det liknar jättelika cykloner som far fram. Det verkar som om stormen var mycket kraftigare än vad forskarna trott, med stora temperaturhöjningar som följd. Med normalt sett en relativt stabil temperatur över tid, så ökade plötsligt temperaturen med ca 80 grader! Det är som att förflyttas från den kallaste platsen på jorden till den varmaste. Forskarna är minst sagt förundrade av det som händer på Saturnus.

Forskarna tror att det ungefär vart trettionde år uppkommer sådana här gigantiska stormar. 30 år motsvarar ungefär 1 Saturnusår. Så detta var väl årets höststorm på Saturnus helt enkelt! Det som skiljer den här stormen från andra stormar är att man för första gången på nära håll, med Cassini, observerat förloppet. Man har också numera teleskop på jorden som kan observera den här typen av fenomen på ett annat sätt än förra gången stormen härjade.


(Bildkälla: NASA)

Fomalhaut b är trots allt en planet!

En studie i januari i år påstod att en av de mest kända exoplaneterna, Fomalhaut b, inte skulle vara någon exoplanet utan ett simpelt dammoln (se artikel HÄR). Nu rapporterar Populär Astronomi om att den återuppstått som planet. Det kraftfulla Subaruteleskopet på Hawaii har nu fastslagit att planeten finns, men att det är något annat som lyser. Så man kan säga att det blivit en kompomisslösning av det hela. Det är sannolikt ett dammoln som omger planeten och som reflekterar ljuset från stjärnan. Vi får väl se om detta är sista budet i frågan.


(Bildkälla: NASA)