torsdag 13 juni 2013

Hela Merkurius på 16 sekunder

Rymdsonden Messenger har kartlagt solsystemets innersta planet och i denna video på 16 sekunder kan vi nu se hur det egentligen ser ut på Merkurius. Det bör väl påpekas att planeten inte är fullt så färgglad som det verkar på videon. Färgerna används för att illustrera olikheter vad gäller mineralsammansättning, geologi m.m. De mörkblå områdena består av mörkare mineraler som reflekterar mindre ljus. De stora gula områdena är nedslagskratrar


(Källa: NASA)

Cool bild på solen och månen!

NASA har publicerat en cool bild som komponerats av två rymdsondsbilder. Bilden på solen har rymdsonden SDO (Solar Dynamics Observatory) tagit och bilden på månen rymdsonden LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter).


(Bildkälla: NASA)

Planet under bildande lååååångt ut från stjärnan

Hubbleteleskopet har gjort en intressant upptäckt. Det rör sig om en planet som håller på att bildas ur gas- och stoftskivan kring den röda dvärgstjärnan TW Hydrae. Det intressanta är att planeten kretsar väldigt långt ut, hela 12 miljarder kilometer, från stjärnan. Det motsvarar ett avstånd som är dubbelt så stort som dvärgplaneten Plutos avstånd från solen. Det är första gången man upptäcker en planet så långt från en stjärna. Med tanke på att stjärnan är betydligt mindre än solen så är det lite extra udda att upptäcka en planet så långt ut. I bilden nedan ser man ett gap i gas- och stoftskivan där planeten håller på att rensa rent. Helt säkra på att det är en planet är man inte, men allt tyder på det. Den här typen av gap i skivor uppkommer just när planeter är under bildande och drar till sig gas och stoft som kommer i dess väg.


(Bildkälla: NASA)


Att en planet bildas så långt ut från en stjärna stämmer inte riktigt med gällande teorier om planetbildande. Planeter som kretsar långt från en stjärna har lägre hastighet i sin omloppsbana. Det tar därmed mycket längre tid för planeten att bildas. Det borde ta tiotals miljoner år för denna planet att bildas, men TW Hydrae beräknas bara vara 8 miljoner år, så det är något som inte stämmer. Dessutom bedöms stoftpartiklarna vara mycket små så långt ut vilket ytterligare fördröjer planetbildning. Om det kan bekräftas att det verkligen rör sig om en planet kring TW Hydrae så behöver forskarna nog fundera på hur den kommit till.

Jordskred och andra ras på Mars

Igår skrev jag om isblock som rasar ner för sanddynerna (läs HÄR) och idag publicerar NASA en bild som visar en rad olika typer av "ras" nerför Marssluttningar. Det är både jordskred, stenar som rullar ner, isblock som glider och annat. En del ras är stora och andra små. Hursomhelst blir det emellanåt ganska vackra spår i terrängen efter dessa ras. Klicka på bilden nedan för att se de olika typerna av ras. Det är tre olika rymdsonder som tagit bilderna; Mars Odyssey, Mars Global Surveyor och Mars Reconnaissance Orbiter.


(Bildkälla: NASA)

Märkliga temperatursvängningar i Mars atmosfär

Forskare som studerat data från rymdsonden Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) har funnit att temperaturen varierar i Mars atmosfär. Två gånger per dygn, mitt på dagen och kring midnatt så är temperaturen som högst. Skillnaden mellan hög och låg temperatur är ca 32 grader Celcius. Forskarna tror att det är förekomsten av vattenismoln i den tunna Marsatmosfären som skapar dessa temperaturskillnader.


(Bildkälla: NASA)