onsdag 12 september 2012

Kometkrasch på Jupiter

I måndags observerade amatörastronomer en komet som kraschade i Jupiter. Det ser riktigt spektakulärt ut på foton som tagits av händelsen. Ulf R. Johansson på Cassiopeiabloggen har skrivit mer utförligt om det hela, läs HÄR.



Det är inte första gången som kometer kraschar i Jupiter. Den mest spektakulära kometkraschen skedde 1994 när kometen Shoemaker-Levy 9 splittrades i flera delar som dök ner i Jupiteratmosfären. Rymdsonden Galileo var då perfekt placerad för att observera denna händelse. Om Galileo finns mer att läsa under en särskild flik här i bloggen.

En liten måne mellan Saturnus ringar

Rymdsonden Cassini har fotograferat den lilla Saturnusmånen Pan mellan några av Saturnus ringar. Månen, som är ca 28 kilometer i diameter syns svagt mitt i bilden (klicka HÄR för en lite större och tydligare bild)


(Bildkälla: NASA)

Koldioxidsnöfall på Mars

Rymdsonden MRO har upptäckt ett koldioxidsnöfall på Mars. Koldioxid fryser vid -125 grader Celcius, dvs vid en betydligt lägre temperatur än vatten. Även tidigare har rymdsonder sett tecken på koldioxidis på Mars, men detta är första gången man kunnat bekräfta ett koldioxidsnöfall på Mars och i vårt solsystem överhuvudtaget enligt NASA. Snöfallen sker främst kring planetens sydpol .


(Bildkälla: NASA)