onsdag 18 september 2013
Orbital Sciences Cygnus-kapsel är på väg mot rymdstationen
Strax före kl 17.00 svensk tid sändes Orbital Sciences Antaresraket upp i skyn. Efter några minuter lösgjordes den Cygnus-kapsel som på söndag ska docka med den Internationella Rymdstationen (ISS). Så här långt verkar allt ha fungerat perfekt. Det är alltid lika spännande med dessa raketuppskjutningar!
Objective Europa - bemannad rymdfärd till Jupitermånen Europa!
Det finns planer på en bemannad rymdfärd till Jupiters isiga måne Europa! Jo, det är faktiskt sant. Det låter som fullständig galenskap (och är möjligen också det) men projektet Objective Europa tittar på förutsättningarna för en sådan rymdfärd. Jag tror att det hela är seriöst menat, men är inte helt säker. Det är inte NASA eller någon annan rymdmyndigheten som ligger bakom planerna, utan privata intressen inom ramen för ett s.k crowd-research project. Bland annat Kristian von Bengtsson, dansk rymdpionjär (Copenhagen Suborbitals), tycks vara inblandad i arbetet. Det finns en websida som beskriver det hela mer i detalj, se HÄR. Se också denna "teaser video":
Vad går detta vilda projekt ut på? Slutmålet är en enkelresa till Jupitermånen Europa för ett antal hugade resenärer. Enligt webbsidan tar resan 600 dagar och ska vara genomförbar med idag tillgänglig teknologi. Man avslutar sitt "prospekt" med att kicka till upphovsmännen bakom Mars One Foundation (som har motsvarande projektide, men ett lite mer närliggande mål, Mars):
If you find ice and water more appealing than Martian deserts, we invite you to join our project and help us take the first steps towards exploring Europa.
Haha! Bara den formuleringen gör att man borde intressera sig för projektet. Är det då realistiskt att åka till Europa? Nej, knappast. Jag har svårt att se hur människor skulle kunna klara en så lång färd utan att drabbas av alltför mycket strålning. Att genomföra resan på bara 600 dagar känns också tveksamt. Rymdsonden Juno tar nästan fem år på sig till Jupiter, visserligen via en komplicerad rutt genom de inre delarna av solsystemet för att spara bränsle.
Om Europaastronauterna trots allt klarar färden dit återstår det att klara av de minst sagt besvärliga förhållandena på denna isiga måne som utsätts för en enorm påverkan i form av gravitation, magnetfält, strålning m.m från Jupiter. Om det trots allt är möjligt att lösa alla dessa problem blir det extremt dyrt.
Idén är galen men galna idéer är kul!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)