- Populär Astronomi rapporterar om 2012 år bästa svenska astronomiforskning. Forskningen om de lite mystiska gravitonerna toppar listan. Det är mycket om just partikelforskning och forskning om mörk materia på topplistan. Där finns dock även lite om solforskning och om sökandet efter exoplaneter med rymdteleskopet Gaia (som jag skrev om i början av november 2012 (läs HÄR).
- Cassiopeiabloggen skriver om kometer som finns att skåda på vår stjärnhimmel under 2013. Det ser ut att bli ett lovande kometår minsann!
- RymdenIdag skriver om Fermiparadoxen, dvs den fråga som nobelpristagaren Enrico Fermi ställde: Trots en hög sannolikhet för existensen av intelligent utomjordiskt liv i universum har inte tillstymmelse till spår av intelligent liv kunnat identifieras.
- Arielspace skriver om den amerikanske astronauten Kelly och den ryske kosmonauten Kornienko som ska tillbringa ett år på den internationella rymdstationen (ISS). Kanske är det en förberedelse inför kommande bemannade rymdfärder till Mars?
- Astrobloggen har några tjusiga bilder på den stora Saturnusstormen.
- Nasa rapporterar att forskare hittat vatten i en meteorit som tros komma från Mars. Det intressanta med den lilla stenen är att den inehåller 10 gånger mer vatten än någon tidigare Marsmeteorit. Stenen, som väger 320 gram, upptäcktes 2011 i Saharaöknen och har sedan dess studerats ingående. Forskarna bedömer att den är 2,1 miljarder år gammal.
- Trots att rymdsonden Dawn lämnat asteroiden Vesta för färd mot dvärgplaneten Ceres kommer lite nyheter då och då. NASA rapporterar om studier av en lite märklig krater, med namnet Cornelia, som är väldigt mörk i kraterkanterna. Det är kolrik materia som förts till Vesta av ett mindre objekt för drygt 2 miljarder år sedan. Rymdsonden Dawn är som sagt på väg mot Ceres, som den når 2015. Sonden har lite drygt 50 miljoner kilometer kvar att färdas innan den når målet.
- Det finns minst 100 miljarder planeter i vår galax, Vintergatan. Det påstår i alla fall forskare vid Caltech. Jag återkommer till denna forskningsrapport i ett inlägg imorgon.
- Europeiska sydobservatoriet (ESO) rapporterar att ALMA-teleskopet observerat de första stadierna i jätteplaneters födelse kring en ung stjärna. Jag återkommer om även denna nyhet imorgon.
- SpaceDaily rapporterar att NASA planerar för ett projekt där en asteroid ska släpas in och sättas i omloppsbana runt i månen för att där studeras närmare! Det låter som science fiction, men tycks kunna vara genomförbart. Det rör sig förstås om en liten asteroid, bara sex meter i diameter.
- SpaceflightNow rapporterar att det verkar vara kört för rymdteleskopet CoRoT. Som jag rapporterat tidigare (läs HÄR) så har den svåra tekniska problem.
- New Scientist har en intressant artikel om förhållandena på jorden för några miljarder år sedan. Med tanke på att solen då var mycket ljussvagare borde jorden varit en isboll. Det var den dock inte utan istållet var det redan tidigt en vattenvärld. Detta har förbryllat forskarna under lång tid, men studier av Saturnus månar kan ge svar på många av de frågor forskarna ställer. Mer om detta imorgon.
- ...och NASA tycks kunna fortsätta bedriva verksamhet ytterligare ett tag innan nästa amerikanska budgetkris infinner sig, i början av Mars som det verkar.
Ja, nog händer det saker hela tiden! 2013 verkar bli ett bra år! Det kan också bli ett aktivt solår. Kolla bara in den här bilden av 2012 års sista solutbrott, på självaste nyårsafton!
(Bildkälla: NASA)