(Bildkälla: CNSA)
lördag 30 november 2013
Månfordonet Yutu
Imorgon kväll svensk tid är det tänkt att den kinesiska rymdsonden Chang'e 3 ska sändas upp. Det ryktas så i alla fall. Informationen från kinesiskt håll är knapphändig. Som jag skrev igår för sonden med sig en månlandare och ett fordon. Månlandning planeras ske den 14 december. Fordonet har fått namnet Yutu, eller Jade Rabbit på engelska. Av illustrationen att döma så liknar fordonet andra rymdfordon vi sett. Det tycks vara något av en standard att ha sex hjul på den här typen av fordon.
Kometen ISON kan ha överlevt solpassagen, men är ordentligt tilltufsad
Det har varit lite förvirrade rapporter kring kometen ISON:s öden och äventyr de senaste dygnen. Först kom det rapporter från NASA om att kometen sannolikt upplösts i sina beståndsdelar när den rundade solen den 28 november. NASA:s solsonder hade tappat bort den helt enkelt. Det korta avståndet till solen, bara knappt 1,2 miljoner kilometer, innebar en sådan påfrestning på kometen att det tidigt befarades att den kunde dö. Bara några timmar efter de negativa rapporterna kom dock lite mer positiva signaler. Det verkade trots allt som åtminstone delar av kometkärnan överlevt och att en kometsvans utvecklats när ISON fortsatte sin färd bort från solen igen. Vi får vänta några dagar till innan vi vet säkert hur det står till med ISON. Kometer är oberäkneliga och, vem vet, ISON kanske helt plötsligt lyser upp vår stjärnhimmel. Vi får som sagt vänta och se. I avvaktan på det kan vi njuta av bildsekvensen nedan som rymdsonden SOHO tagit.
Filmen nedan visar inte bara ISON utan också ett par rejäla solutbrott. Häftigt!
Se också Populär Astronomis websida och Cassiopeiabloggen om kometen ISON. Även websidan Rymdväder rapporterar om ISON och om solutbrotten.
Filmen nedan visar inte bara ISON utan också ett par rejäla solutbrott. Häftigt!
(Bildkälla: NASA)
Se också Populär Astronomis websida och Cassiopeiabloggen om kometen ISON. Även websidan Rymdväder rapporterar om ISON och om solutbrotten.
En mängd rymdsonder studerar solsystemets himlakroppar
Amatörastronomen Olaf Frohn har uppdaterat sin rymdsondskarta på websidan Armchair Astronautics. Som synes av bilden nedan så kryllar det av rymdsonder kring solen och solsystemets planeter, månar och andra små himlakroppar (Klicka på bilden för att förstora den). Bilden visar positionen för totalt 26 rymdsonder och 2 Marsfordon. Av dessa är fyra rymdsonder på "flykt" från solsystemet eller åtmistone på väg mot dess utkanter. Det är de två Voyagersonderna och de två Pioneersonderna. Vad gör då de övriga 22 rymdsonderna? Nedan ges en översiktlig information om vad de gör.
- 4 rymdsonder studerar solen. Det är STEREO A resp B (som kretsar kring solen), SDO (som kretsar kring jorden) och SOHO (som kretsar kring solens-jordens Lagrangepunkt 1).
- 1 rymdsond, MESSENGER, observerar Merkurius.
- 1 rymdsond, Venus Express, observerar Venus.
- 1 rymdsond, Akatsuki, skulle gått in i omloppsbana runt Venus, men misslyckades med det. Nytt försök görs 2015.
- 2 rymdsonder studerar månen. Det är LRO och LADEE.
- 1 rymdsond, ARTEMIS, studerar månens interaktion med solen.
- 3 rymdsonder observerar Mars. Det är MRO, Mars Express och Mars Odyssey.
- 2 rymdsonder är på väg mot Mars. Det är MAVEN och Mars Orbiter Mission (MOM).
- 1 rymdsond är på väg mot dvärgplaneten Ceres. Det är rymdsonden Dawn.
- 1 rymdsond, Juno, färdas mot Jupiter.
- 1 rymdsond studerar Saturnus. Det är Cassini.
- 1 rymdsond är på väg mot dvärgplaneten Pluto. Det är New Horizons.
- 1 rymdsond ska studera kometen 67PChuryumov-Gerasimenko. Det är sonden Rosetta.
- 1 rymdsond, ACE, studerar partiklar från solvinden och från annat håll i vårt solsystem.
- 1 rymdsond, ICE, har studerat kometer, men projektet är sedan länge avslutat.
Många rymdsonder är det! Det som saknas är rymdsonder som studerar solsystemets två yttersta planeter, Uranus och Neptunus. Några planer på rymdsonder till dessa två planeter finns inte för tillfället. Förutom dessa 26 rymdsonder finns en hel skock sonder och satelliter som studerar jorden ur olika aspekter. Det finns också en stor mängd rymdobservatorier, men de kan vi gå igenom en annan gång.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)