onsdag 20 februari 2013

Herschelteleskopet har gjort en cool upptäckt

Rymdteleskopet Herschel har studerat vår stjärngranne Alfa Centauri A och upptäckt att den liksom solen har ett svalare skikt mellan solytan och koronan. Liksom hos solen är koronan oerhört mycket varmare än solytan. Orsaken till dessa temperaturskillnader är inte klarlagd. Det är första gången man observerar svala lager kring en annan stjärna än solen. Det intressanta med fyndet är att även andra solliknande stjärnor tycks ha stora temperaturskillnader i olika skikt ut från solytan. Förutom ökad kunskap om solen kan det underlätta sökandet efter planetsystem runt andra stjärnor.Forskningsstudien har letts av Rene Liseau vid Onsala rymdobservatorium.


Temperaturen vid en solliknande stjärna (Bildkälla: ESA)

Curiosity har samlat Marsgrus i en liten skopa

Ikväll är det presskonferens med anledning av Curiositys borrning på Mars. I avvaktan på den har NASA publicerat lite bilder där bl a den första skopan grus visas upp. Skopan på bilden nedan är bara 4,5 centimeter bred. Från skopan ska gruset i omgångar silas genom maskineriet och genomgå diverse analyser.  


En skopa grus (Bildkälla: NASA)

En hel skock bilder visas på NASA:s websida.

Keplerteleskopet har hittat sin minsta planet hittills

Keplerteleskopet har hittat ett planetsystem, Kepler 37, med tre planeter varav den minsta är bara lite större än månen. Planeten Kepler 37b är den minsta exoplaneten som hittills upptäckts kring en solliknande stjärna. Även de två andra planeterna i systemet är relativt små. Kepler 37c är lite mindre än jorden och Kepler 37d ca dubbelt så stor som jorden (i diameter). Tyvärr är samtliga planeter alltför heta för att kunna hysa liv. Kepler 37b kretsar runt stjärnan på bara 13 dagar på ett avstånd som är mindre än en tredjedel så stort som avståndet mellan solen och Merkurius. Även de två andra planeterna kretsar nära stjärnan och gör ett varv på 21 resp 40 dagar. Det lär vara flera hundra grader varmt på planetytan.

Det intressanta med upptäckten är att man nu tycks börja hitta riktigt små planeter. Sannolikt kommer vi att få se en hel del sådana här fynd under de kommande åren om bara Keplerteleskopet kan hålla sig funktionsdugligt. Det har ju, som jag skrivit om tidigare här i bloggen, varit lite tekniska problem med teleskopet.


Storleken på de upptäckta planeterna (Bildkälla: NASA)

Forskningsstudie visar att kometen ISON kan bli ljusstarkare än fullmånen!

En forskningsstudie som presenteras på Arxiv.org idag anger att kometen ISON kan bli mer ljusstark än fullmånen! Dessutom tror forskarna att kometen kan komma att splittras upp på grund av hög temperatur och därmed visa upp en enorm kometsvans. I studien beräknar man att den skenbara magnituden för ISON när den är som ljusstarkast blir -16 (+-2)! Om detta stämmer har vi en fantastisk sevärdhet att se fram emot i november-december. Enligt forskarna är det 75% sannolikhet att så blir fallet!Man kastar dock in en liten brasklapp. Det finns en 25-procentig sannolikhet att den minskar i ljusstyrka när den väl kommer riktigt nära solen.


Rymdsonden Deep Impact har filmat ISON (Bildkälla: NASA)

Kometen PANSTARRs som visar sig på stjärnhimlen redan i mars tycks däremot bli ljussvagare. Forskarna tror att den skenbara magnituden som bäst blir -2,4 (+-0,4). Risken är uppenbar att kometen inte syns så värst mycket på vår stjärnhimmel.

Forskningsstudien bygger på några tusen observationer av de två kometerna och utifrån det har man skapat ljuskurvor som sedan jämförst med andra kometers ljuskurvor, framförallt kometen Halleys.