torsdag 7 februari 2013

Rymdsond har filmat kometen ISON

NASA:s rymdsond Deep Impact har filmat kometen C/2012 S1 (ISON), som i slutet av november i år väntas lysa upp vår natthimmel (det hoppas vi på i alla fall). Kometen är fortfarande långt bort, hela 763 miljoner kilometer från solen. Det är ute vid Jupiters omloppsbana ungefär. ISON är redan aktiv. Kometsvansen mättes till hela 64.000 kilometer för ett par veckor sedan.


(Källa: NASA)

Rymdsonden Deep Impact är en riktig kometjägare. Den sändes upp redan i januari 2005 för att studera kometen Tempel 1 lite närmare. Därefter fick den ett nytt uppdrag, som fick namnet EPOXI, där den flög förbi kometen Hartley 2 i november 2010 och tittade lite närmare på den himlakroppen. I slutet av 2011 sändes den vidare mot en avlägsen asteroid (163249) 2002GT som den beräknas nå omkring år 2020 om bränslet räcker. Kul att den kunde filma ISON.


Illustration av Deep Impact (Bildkälla: NASA)

Statusrapport från NASA

NASA har publicerat en "State of the Solar System" där man beskriver alla de rymdsonder som är aktiva just nu kring solsystemets himlakroppar, vad som åstadkoms under 2012 och viktigare händelser under 2013. Förteckningen tar upp även andra rymdmyndigheters sonder. Bra sammanfattning av läget.

Kolla HÄR.

Grottor och dalar på månen och Mars

Tidskriften Sky & Telescope har på sin websida en stor mängd fina bilder på dalgångar, håligheter m.m på månen respektive Mars. Man tror också att det finns en mängd grottor på dessa himlakroppar. De har skapats via samma geologiska processer som på jorden, t.ex vid tidig vulkanism på dessa himlakroppar. En vacker dag kanske vi utforskar dessa grottor, vem vet!

Här nedan visas några av bilderna, men kolla på tidskriftens websida för fler.


"Hål" på Mars (Bildkälla: NASA)


Ett annat hål på Mars (Bildkälla: NASA)