torsdag 14 juni 2012

En exoplanetpassage sker om två veckor!

Förra veckan hade vi århundradets sista Venuspassage och om bara 14 dagar kan vi, enligt SETI Institute, från jorden bevittna en exoplanetpassage, med relativt enkla teleskop. SETI Institute och NASA:s Keplerteam meddelar nämligen att Kepler 16b den 28 juni kommer att passera över solskivan på en av de två stjärnor som den kretsar kring. Det är den starkare av de två stjärnorna i dubbelstjärnesystemet som passeras. Det hela går dock inte att skåda från Sverige utan man måste bege sig till området mellan Indien och Japan.

Planeten Kepler 16b är en Saturnusstor planet som vid passagen kommer att förmörka stjärnan motsvarande 1,7%. Denna planet var den första planeten som upptäcktes kretsande kring två stjärnor. Associationer gjordes till planeten Tatooine i filmen Star Wars. Kepler 16b kretsar kring en orange dvärgstjärna samt en mindre röd dvärgstjärna.


(Bildkälla: Wikipedia)

Jag antar att det nog inte är så lätt att se planeten med ett enkelt teleskop utan att det krävs lite kraftfullare pjäser för att se planeten. Det bör komma lite bilder från denna passage så småningom.

Senaste nytt från exoplanetutforskningen

Vid den stora amerikanska astronomikonferensen som under veckan pågått i Anchorage, Alaska, har en del nyheter presenterats vad gäller exoplanetutforskningen. Här kommer en kort sammanfattning.

  • Keplerteleskopet har till dags dato upptäckt 72 exoplaneter. Totalt har man med hjälp av rymdteleskop och jordbaserade teleskop upptäckt 779 planeter.
  • Keplerteleskopet ska ha upptäckt den fjärde exoplaneten, Kepler 38b, som kretsar kring ett dubbelstjärnesystem. Planeten är av Neptunusstorlek och har en omloppstid på 105 dagar. På NASA:s Keplersida har inte planeten kommit upp i sammanställningen ännu, så rapporten är kanske bara preliminär (?)
  • Igår presenterades nya forskningsrön avseende hur mindre planeter bildas. Tidigare har man trott att mindre planeter (stenplaneter) bildas kring stjärnor som består av lite tyngre grundämnen ("metaller"). Nu visar studier som gjorts av både jordbaserade teleskop och Keplerteleskopet att sådana planeter kan bildas kring alla typer av stjärnor. Lite större planeter, av Jupiterstorlek, tycks dock främst bildas kring stjärnor med högre andel av tunga grundämnen såsom järn och syre. Innebörden av att små planeter kan bildas lite varstans är också att de i så fall kan ha bildats relativt tidigt i universums historia då förekomsten av tyngre grundämnen var låg. Läs NASA:s artikel om detta här.
  • Keplerteamet tror att exoplanetkandidaten KOI-2124.01 kan vara jordliknande. Den tycks kretsa inom den beboeliga zonen kring en relativt sval stjärna. Den är dock ännu inte bekräftad som exoplanet. 
  • Man kan tydligen hitta exoplaneter även med mycket små teleskop. SpaceDaily rapporterar idag om ett par fynd som gjorts med ett litet teleskop. En rapport över fynden gavs på konferensen. Den ena av de upptäckta planeterna, KELT-1b, är en mycket massiv planet och liknar mest en död stjärna. Den kretsar mycket nära sin stjärna och har en omloppstid på bara ett dygn. Det är med andra ord en sýnnerligen het himlakropp. Den verkar dessutom ha "knuffats" undan av en annan stjärna som nu är en del av stjärnsystemet. Den andra exoplaneten KELT-2Ab är en Jupiterliknande planet. KELT är en lite lustig förkortning för "Kilodegree Extremely Little Telescope"!

Rymdsonden Cassini ser metansjöar på Saturnusmånen Titan

Rymdsonden Cassini har under de senaste tiden observerat Saturnus största måne, Titan. Sonden har upptäckt stora metansjöar i närheten av Titans ekvator. Tidigare har man trott att sådana sjöar endast finns i polarområdena på denna måne. Dessa tropiska sjöar tycks vara små oaser i ett annars kargt landskap.

Annars är Titan en ganska ogästvänlig plats att vara på (åtminstone för oss människor). Det är en tät atmosfär som gömmer planeten från nyfikna observatörer. Atmosfären består huvudsakligen av kväve. Yttemperaturen är ca 180 minusgrader Celcius!

Läs mer här.


(Bildkälla: NASA)