onsdag 31 augusti 2011

Den kinesiska rymdsonden Chang'e 2 har nått till Lagrangepunkt

Spacedaily rapporterar att den kinesiska rymdsonden Chang'e 2 förra veckan nådde den s.k Lagrangepunkten 2 (L2). Med Lagrangepunkt menas den punkt där gravitationen mellan två himlakroppar, i detta fallet solen och jorden, tar ut varandra vad gäller påverkan på rymdsonden. Totalt finns fem sådana punkter, alla på ett avstånd av 1,5 miljoner kilometer från jorden Genom att placera en rymdsond vid en sådan punkt krävs mycket lite energi för att hålla kvar den där. L1-punkten ligger innanför jordens omloppsbana runt solen medan L2-punkten ligger utanför jordens omloppsbana runt solen.  ESA har en bra websida som i detalj förklarar dessa Lagrangepunkter.

Rymdsonden Chang'e 2 har tidigare varit i omloppsbana runt månen, men lämnade denna i mitten av juni. Enligt uppgift är det bara NASA och ESA som lyckats skicka rymdsonder till L2.

File:Chang'e 2 satellite.jpg
Illustration av rymdsonden (Bildkälla: Wikimedia Commons)

Astrowebb finns flera artiklar som beskriver rymdsondens färd från uppskjutningen i oktober 2010 till i dag.

Läs mer på: http://www.spacedaily.com/reports/Change_2_moon_orbiter_travels_around_L2_in_outer_space_999.html

Läs också: http://www.astrowebb.com/

Se ESA:s sida om Lagrangepunkter: http://www.esa.int/esaSC/SEMM17XJD1E_index_0.html

Internationellt samarbete kring framtida rymdfärder

Representanter från 10 olika rymdmyndigheter möttes igår i Kyoto i Japan för att diskutera en "roadmap" för framtida rymdfärder. Under det gångna året har en arbetsgrupp, International Space Exploration Coordination Group (ISECG), tagit fram en långsiktig strategi för bemannade rymdfärder. Strategin handlar om att utvidga utforskning med bemannade rymdsonder inom vårt solsystem och med ett långsiktigt mål att landa med en bemannad rymdsond på planeten Mars. Två alternativa vägar för att så småningom åstadkomma en sådan rymdfärd diskuteras. Den ena handlar om att färdas till asteroider, den andra om att färdas till vår egen måne. Utifrån de erfarenheterna kan bemannade rymdfärder till Mars eventuellt genomföras. I båda fallen arbetar man med scenarios som inkluderar både obemannade och bemannade rymdfärder under en 25-årsperiod.

De rymdmyndigheter som deltar i mötet representerar USA, Ryssland, Japan, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Kanada och Sydkorea samt den europeiska rymdmyndigheten. Av mer aktiva rymdländer saknas Kina och Indien.

Det är ju positivt med ett internationellt samarbete och en gemensam strategi istället för rymdkapplöpning. Tänk om man också kunde samarbeta för att få upp James Webb-teleskopet i rymden. Och dessutom inom 5 år! Det hade varit fantastiskt!

Läs mer på: http://www.nasa.gov/home/hqnews/2011/aug/HQ_11-280_Global_Roadmaps.html

Nu ska frågan om liv på Mars avgöras slutgiltigt?!

I en artikel idag i SpaceDaily beskrivs nya avancerade instrument som syftar till att slutgiltigt ta reda på om det finns eller har funnits liv på planeten Mars. Dessa instrument, som i artikeln kallas för life-detection-tools, ska vara upp till 1.000 gånger känsligare än alla tidigare instrument som utforskat saken.

Det framgår inte riktigt i artikeln om instrumenten är såpass färdigutvecklade att de kan följa med rymdsonden MARS SCIENCE LABORATORY (MSL), som planeras sändas upp redan i slutet av november/början av december i år. Frågan är väl om inte instrumenten snarare är med på en framtida rymdsond med planerad uppskjutning 2013. Hur som helst: Om några år vet vi om det finns liv på Mars!

Curiosity: The Next Mars Rover
Marsfordonet Curiosity som ingår i MSL (Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.marsdaily.com/reports/Epic_search_for_evidence_of_life_on_Mars_heats_up_with_focus_on_high_tech_instruments_999.html

Rymdsonden JUNO har tagit sin första bild

Rymdsonden Juno har nu varit på väg i dryga tre veckor. Idag presenterades den första bilden som tagits med rymdsondens kamera. Det är en bild av jorden och månen, som togs den 26 augusti på ett avstånd av ca 10 miljoner kilometer från jorden. Det är kanske inte den mest spektakulära bilden, men det visar i alla fall att kameran tycks fungera.Sett i detta perspektiv så är jorden en väldigt liten himlakropp i solsystemet och i universum i stort!


Jorden och månen på lite avstånd (Bildkälla: NASA)

10 miljoner kilometer kan ju tyckas vara en bra bit, men bilden nedan ger lite perspektiv på avstånden i solsystemet. Juno har som synes inte kommit så värst långt ännu.


(Bildkälla: NASA)

Läs mer på: http://www.nasa.gov/mission_pages/juno/news/juno20110830.html