onsdag 12 juni 2013

Allt om rymdsondernas historia!

Jag vill än en gång göra lite reklam för websidan Armchair Astronautics som innehåller mängder med fakta om alla rymdsonder och rymdteleskop + mycket annan information av intresse. Olaf Frohn, som skapat websidan, har nu uppdaterat informationen om alla gamla, nuvarande och (kända) framtida rymdsonder. Bilden nedan visar ett litet utdrag ur den "databas" med information som finns på Armchair Astronautics. Det är tidigare rymdsonder, landare och fordon till Mars som visas i en tabell/ett diagram (som vanligt, klicka på bilden för att förstora den).


(Bildkälla: Armchair Astronautics)


Klickar man sedan på t.ex "Mars Odyssey" får man följande bild:


(Bildkälla: Armchair Astronautics)


Det finns också länkar till de olika sondernas websidor m.m. Flera hundra rymdsondsprojekt beskrivs på liknande sätt i en lång tabell. När man bläddrat längst ner i tabellen kommer en faktaruta med lite samlad information. Intressant att notera hur intensiv rymdsondstrafiken var under rymdkapplöpningens tidevarv på 1960- och 70-talen. Det kunde vara uppåt 20 uppskjutningar på ett år! Nu är vi nere i några enstaka uppskjutningar per år. I bästa fall.


(Bildkälla: Armchair Astronautics)

Utmaning: bygg en egen Marsrobot!

NASA har en del kul aktiviteter för att engagera forskare och ingenjörer. En sådan är den s.k "Sample Return Robot Challenge", där olika team uppmanas att skapa nästa generation av rymdrobot som kan köra omkring och plocka upp lite stenar och grus på en annan himlakropp och transportera det till en landare. Elva team deltar i utmaningen och har chansen att kamma hem prispengen på 1,5 miljoner dollar. Ingen dålig vinstsumma minsann! I en första deletapp har Team Survey från Los Angeles tagit hem vinsten, men det är långt kvar till finalen.


Etappsegrarna Team Survey med sin Marsrobot (Bildkälla: NASA)


Designen på dessa robotar varierar ganska mycket, allt från maskiner som ser ut gräsklippare till mer fullvuxna konstruktioner. Är månne någon av robotarna prototyp för framtida Marsfordon?


(Bildkälla: NASA)

Kolla in fler bilder från denna robotutmaning HÄR.

Saturnus ringar i fokus

Rymdsonden Cassini har under årens lopp tagit mängder med fina bilder på Saturnus mäktiga ringsystem. Bilden nedan visar strukturen i ringsystemet (Klicka på bilden för att förstora den).


(Bildkälla: NASA)


De senaste veckorna har en bilder publicerats som visar en hel del intressanta detaljer i ringarna. En av de senaste bilderna från Cassini visar D-ringen, den innersta av ringarna. De ljusa vertikala strecken är inget fel i bilden eller något objekt som rör sig i ringarna. De är streck efter stjärnor som lyser igenom ringarna. Att det blir långa streck beror på den långa exponeringstid som krävs för att fånga denna bleka del av ringsystemet på bild.


(Bildkälla: NASA)


En annan bild som nyligen togs visar en liten utbuktning på F-ringen. Den beror på att ringen interagerar med de två små Saturnusmånarna Prometheus och Pandora.


(Bildkälla: NASA)

Is glider nerför sanddynerna på Mars

Forskare som studerat bilder tagna av rymdsonden MRO tror att isblock bestående av frusen koldioxid, s.k torris, glider nerför de sanddyner som finns på Mars och skapar långa spår i landskapet. Spåren kan vara uppemot 2 kilometer långa. Bilden nedan (klicka på den för att göra den större), som togs av MRO:s HiRISE-kamera redan 2006, visar dessa parallella skåror nedför en av dessa sluttningar.


(Bildkälla: NASA)


Om man tittar i detalj på bilden ser man att det är ganska rejäla spår som skapats. Det måste varit ganska stora isflak som kanat ner för sluttningen. En av forskarna som studerat det hela skojade om att det kan vara läge att åka snowboard på ett sådant isflak. När får vi se den förste snowboardåkaren på Mars tro?