NASA och andra rymdmyndigheter har stora planer för Mars (läs mer HÄR). Det finns en del mer eller mindre vilda idéer om bemannade Marsfärder. En sådan idé är projektet MarsOne, där ett stort antal människor anmält intresse för att bli Marsastronauter och Marsinvånare (läs mer HÄR). MarsOne-projektet handlar nämligen om att etablera en bosättning på Mars. Det är inte meningen att Marsresenärerna ska återvända. Enligt experter på NASA är det en rejäl utmaning att lyckas med en bemannad Marsfärd och en oerhört mycket större utmaning att bygga upp någon form av Marsbas. Även en enkel bosättning kräver 30-40 ton med material. Det är avsevärt mycket mer än vad som någonsin forslats ut i rymden med en rymdsond. Som jämförelse kan nämnas att Marsfordonet Curiosity endast vägde ett ton. Om astronauterna dessutom ska återvända hem till jorden krävs stora mängder bränsle, vilket ytterligare ökar vikten.
Illustration av Marsastronauter (Bildkälla: NASA)
Det krävs effektivare och snabbare raketer för att korta restiden. Kärnkraftsdrivna raketer är ett måste enligt vissa experter. Det skulle kunna korta restiden med uppemot 100 dagar. Förutom tekniska utmaningar finns också biologiska utmaningar. Hur mycket tål egentligen människokroppen? Vad händer med benstomme, muskulatur m.m under en Marsfärd som kanske tar 400-500 dagar? Det går i viss mån att hålla sig i form genom träning vilket t.ex färderna till den Internationella rymdstationen visat, men långa rymdresor kan ändå ställa till problem. En annan fråga som måste lösas är hur astronauter ska skyddas från kosmisk strålning? Att utsättas för strålning under lång tid ökar risken för cancer. Det finns ytterligare en faktor som behöver beaktas. Det handlar om de psykiska problem som kan uppstå av att tillbringa så lång tid i ett såpass begränsat utrymme som en rymdsond utgör. Det gäller att ha trevligt resesällskap!
Sammantaget innebär ovanstående att det krävs mycket förberedelsearbeten innan astronauter kan sändas till Mars. Ett flertal obemannade rymdsonder bör enligt experterna därför sändas till Mars för att ge oss ökad kunskap om förutsättningarna för människor att vistas på denna röda, karga planet. Med tanke på att ledtiderna ofta är enormt långa för rymdsondsprojekt kan man fråga sig om vi kommer att se någon astronaut på Mars före år 2033. Själv är jag lite skeptisk. De ekonomiska resurser som krävs saknas nog tyvärr för en sådan satsning. De kommersiella alternativen verkar så här långt inte vara helt realistiska. Jag hoppas jag har fel, för visst hade det varit häftigt att följa en sådan färd, kanske i direktsändning på TV!