NASA:s websida var rejält uppdaterad idag. Kanske har någon webbredaktör arbetat i smyg under dom här två veckorna?! I inläggen som följer nedan presenteras några av alla de NASA-nyheter som nu publicerats.
fredag 18 oktober 2013
NASA back in business!!
Den amerikanska budgetkrisen är uppskjuten tillsvidare skulle man kunna säga. Myndigheterna har öppnat upp sina verksamheter igen efter två veckors stängning. NASA är därmed igång igen med sina webbsidor m.m. Bra! Tyvärr lär det väl bli samma soppa om ett par månader igen. Striden mellan de två partierna i kongressen är stentuff. Det är svårt att se någon mer långsiktig lösning på problemen. Positionerna är minst sagt låsta i framförallt representanthuset.
Årets planetbild!
Det publiceras fina rymdbilder var och varannan dag, men frågan är väl om inte den här bilden är en god kandidat till att utses som årets rymdbild. Eller åtminstone som årets planetbild. Det är rymdsonden Cassini som tagit en helt fantastisk bild av Saturnus. Bilden togs av Cassini den 10 oktober och har sedan bearbetats av amatörastronomer Gordan Ugarkovic. Den publiceras idag som NASA:s Image of the day.
(Bildkälla: NASA/G. Ugarkovic)
Hur hantera enorma datamängder?
NASA har stora datamängder att hantera redan idag från alla sina rymdsonder, men det är inget mot vad som kommer att krävas i framtiden. Det ställer stora krav på effektiv datalagring och effektiv datakommunikation. Vid NASA:s Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Pasadena, Kalifornien, funderar man på strategier för att lösa dataproblematiken.
(Bildkälla: NASA)
Det handlar om hundratals terabytes data som samlas in varje timme! Nya rymdprojekt kommer att innebära ännu mycket större datamängder. Ett exempel på det är det jättelika SKA-projektet (SKA står för Square Kilometre Array) med hundratals sammankopplade antenner. Här förväntas 700 terabytes med data ramla in varje dag! Det gäller att inte drunkna i data, utan hitta smarta sätt att extrahera intressanta data ur denna datamassa. Programvaruutveckling utifrån öppen källkod pågår på JPL. Tanken är att användare världen över ska kunna anpassa programvaran efter sina behov och få ut mesta möjliga information. Ett led i arbetet är att utveckla program som underlättar utsökning av information.
Det är inte bara så att datamängden ökar, utan data blir också alltmer komplex. Ta bara de bilder som rymdsonden MRO tar på Mars. Varje bild är på 120 megapixel! JPL skapar videofilmer och animationer utifrån ett stort antal MRO-bilder. Det kräver avancerade IT-system.
Finfin bild av kometen ISON!
Hubbleteleskopet har tagit en fin bild av kometen ISON när den nu färdas allt närmare solen. Bilden som är tagen den 9 oktober visar att ISON fortfarande är intakt. Det finns ju en farhåga att kometkärnan ska splittras sönder i flera mindre delar. Om det sker så kan vi glömma den här kometen, så låt oss hoppas att den pallar färden i solens närhet.
(Bildkälla: NASA/
Ryssland har inte gett upp Marsmånen Phobos
SpaceDaily rapporterar att ryska rymdmyndigheter inte lagt ner planerna på en rymdsondsfärd till Marsmånen Phobos. Enligt ryska källor planeras en sådan färd någon gång kring 2020 - 2022. Det handlar om att samla lite materia från den lilla Marsmånen för vidare analys på jorden.
Ryssland gjorde ju som bekant ett försök 2011 med sonden Phobos-Grunt, men misslyckades kapitalt. Sonden hamnade i omloppsbana runt jorden och kraschade efter ett par månader i Stilla havet utanför Chiles kust (läs mer HÄR).
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)